O dáárom zit er een gat in de pasta-lepel

Deel dit artikel:

Waarom er een gat in de pasta-lepel zit? Misschien wist je het al lang. En anders wordt dit voor jou een aha-moment: het gat in de pasta-lepel zit er om een praktische reden. Dat gat dient namelijk als maatstaf voor de hoeveelheid spaghetti die je nodig hebt voor één portie. 

Nee, het is dus niet bedoeld om gekookte pasta uit te laten lekken. En dat gat in de pasta-lepel zit er ook niet voor de sier. Voordat je de pasta in het kokende water doet, meet je de hoeveelheid spaghetti voor één persoon heel eenvoudig af in het ronde gat. Zo kook je precies op maat, of je nu met z’n tienen bent of in je eentje. Hoe handig!

Pasta afspoelen

En wist je ook al dat het niet nodig is om gekookte pasta af te spoelen met koud water? Door de pasta af te spoelen, spoel je ook het zetmeel weg. En dat is zonde, want zetmeel maakt de saus die je voor de pasta gebruikt romiger en zorgt ervoor dat de pasta beter bindt aan de saus. Roer daarom de pasta meteen door de warme saus. Zo voorkom je bovendien dat-ie gaat kleven.

Wil je juist een koude pasta serveren, dan moet je de pasta wél laten schrikken onder koud water zodat-ie niet aan elkaar kleeft. Bovendien koelt de pasta zo ook meteen af.

Bron | libelle.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Koekenbakkers opgelet: zo rol je deeg zonder dat het een chaos wordt