Te pittig gegeten? Waarom je dan juist geen water moet drinken

Deel dit artikel:

Je kent het vast wel: je zit lekker te eten in een restaurant en wil een beetje proeven van een pittig sausje. Voor je het weet, neem je te veel en heb je het gevoel alsof je mond in brand staat. Gelukkig zijn er een paar middeltjes waarmee je dit probleem snel op kunt lossen.

Peper is een lekkere smaakmaker. Maar wanneer je net iets te veel gebruikt, kan dat ongemakkelijke situaties opleveren.

Pijnprikkel

Die brandende sensatie komt door het stofje capsaïcine, dat je terugvindt in verschillende soorten pepers. Hoe meer er van dit stofje in een pepertje zit, hoe scherper de smaak. In je mond geeft dit stofje een pijnprikkel af naar je hersenen. Je krijgt een branderig gevoel in je mond, je hartslag gaat omhoog, je hoofd kleurt rood en je gaat zweten. Grote kans dat je dit zo snel mogelijk wilt blussen met een slok water. Toch kun je dit maar beter niet doen.

Geen water

Water zorgt er namelijk voor dat de capsaïcinoïden zich alleen maar meer in je mond verspreiden. “De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar”, legt Prof. dr. Margriet Westerterp van de Universiteit van Maastricht uit aan NU.nl. Om diezelfde reden heeft het ook weinig zin om andere dranken die op water gebaseerd zijn, zoals bier en wijn, te drinken.

Lees ook
Eten smaakt écht lekkerder wanneer je honger hebt (en dit is waarom)

Vet, eiwit en zout

Uit onderzoek blijkt dat melk of een ander zuiveldrankje het beste redmiddel is. De capsaïcine lost namelijk wel op in de vetten en eiwitten die in melk zitten. Welke melksoort – vol, halfvol of mager – maakt volgens wetenschappers niets uit. Heb je geen melk in huis? Dan helpt het ook om andere dingen te eten die vettig zijn. Bijvoorbeeld een stukje kroepoek of een lepeltje pindakaas. Mexicanen geloven daarnaast dat een theelepeltje zout hetzelfde effect heeft, maar de werking daarvan is nooit wetenschappelijk bewezen.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder andere de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken. Bestel ‘m hier

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | NU.nl
Beeld | iStock