Margriets kerstmenu: feestelijke eggs benedict

Deel dit artikel:

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: Kerstmis. Gezellig samenzijn met vrienden en familie, samen genieten van heerlijk eten en klassieke kerstfilms kijken. Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op het kerstmenu? Deze feestelijke mini-eggs benedict van sterrentoast met gerookte zalm, spinazie, een gepocheerd ei en hollandaisesaus is een heerlijk begin van de kerstdag!

Dit heb je nodig voor 8 stuks

  • 4 grote witte boterhammen, geroosterd
  • 1 tl boter
  • 300 g spinazie
  • versgemalen peper, zout
  • wittewijnazijn
  • 8 superverse kwarteleitjes
  • 100 g gerookte zalm
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • stervormige uitsteker

Voor de hollandaisesaus

  • 2 eierdooiers, op kamertemperatuur
  • 1½ el citroensap
  • 175 g hete boter

Zo maak je het

  1. Mix voor de hollandaisesaus de eierdooiers samen met het citroensap en een snuf zout in een hoge beker met de staafmixer. Giet er al mixend langzaam de hete boter bij en stop als de saus luchtig en dik is. Verdun eventueel met wat heet water en bewaar de saus in met kokend water omgespoelde isoleerkan. De saus blijft ongeveer een uur op temperatuur.
  2. Steek voor de sterrentoast sterren uit de toast die iets groter zijn dan de gepocheerde eitjes straks.
  3. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de spinazie in delen op hoog vuur. Voeg telkens een hand spinazie toe als het vorige deel is geslonken. Neem van het vuur en druk er in een zeef zo veel mogelijk vocht uit. Breng op smaak met zout en peper en houd apart – afgedekt in een kom op een laagje keukenpapier.
  4. Schenk een laagje azijn in een plat bakje en breek de eieren er voorzichtig een voor een boven. Breng een pan water met zout aan de kook, zet dan het vuur laag en roer er met een hout lepel een ‘draaikolk’ in het water. Laat de eieren vlak boven het wateroppervlak in de draaikolk glijden. Laat 1-2 min. zachtjes koken, schep de eieren dan met een schuimspaan uit de pan en houd ze op keukenpapier apart in een afgedekt ondiep bord.
  5. Leg op elke toastster een plakje zalm, wat spinazie en een kwartelei. Schep er een lepel hollandaisesaus over en bestrooi met tijm.

Bereidingstijd ± 30 min

Productie | Colette Beyne
Styling | Judith Baehner
Fotografie | Eric van Lokven
Bereiding | Yvonne Jimmink
Receptuur | Dosia Brewer

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je je eigen kandelaar in een handomdraai.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.