Kaas over? Zó kun je het nog veel langer bewaren

Deel dit artikel:

Als je een kliekje over hebt, vries je het in voor een later moment. Maar wat doe je als je kaas over hebt? Kun je kaas invriezen of is dat geen goed idee?

We leggen je uit hoe het zit.

Kaas invriezen, wel of niet?

Je kunt kaas inderdaad invriezen, maar niet iedere kaas is er even geschikt voor. Dit heeft alles te maken met de structuur van de kaas én of het om een harde of zachte kaas gaat. We zetten per kaas voor je op een rij of je ‘m kunt invriezen:

Harde kazen

Volgens de organisatie Natuur en Milieu kun je harde kazen prima invriezen. Restjes kaas kun je bijvoorbeeld in een bakje verzamelen (en later in een ovengerecht gebruiken). Het beste kun je de kaas overigens eerst even raspen. Het Voedingscentrum vroeg een tijdje terug aan de experts op de markt (zie video hieronder) wat je precies kunt invriezen. Een komkommer bijvoorbeeld, of dus dat stuk kaas. Het antwoord van de kaasboer? “Geraspte en plakken kaas kun je probleemloos invriezen. Een stuk kun je wel invriezen, maar wat eruit komt, kun je geen kaas meer noemen”, aldus een lachende kaasboer.

Bij het invriezen van een heel stuk kaas zou namelijk de structuur van de kaas worden aangetast. Dit zorgt er ook voor dat de kaas na het invriezen minder goed smelt. Betty Koster van Fromagerie l’Amuse legt dat uit in onderstaand filmpje:

 

Het hangt er bij het invriezen van harde kazen wel een beetje van af om welke kaas het gaat. Semi-harde kazen als Emmentaler en Edammer blijven twee maanden goed in de vriezer. Echte harde kazen, zoals Parmezaanse kaas en Pecorino blijven tot wel acht maanden goed in de diepvries. Wat je trouwens ook heel goed kunt invriezen, is de korst van een Parmezaanse kaas. Dat is een regelrechte smaakmaker in soepen en sauzen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Zachte kazen invriezen

Heb je lekker geborreld met vrienden, maar is er nog een stuk brie of camembert overgebleven op het kaasplankje? Een zacht kaasje kun je zeker nog tot twee weken in de koelkast bewaren, maar helaas blijven ze minder goed in de vriezer. Ze worden na het ontdooien vaak waterig. Dit heeft er mee te maken dat zachte kazen veel vocht bevatten. 

Zuivelproducten invriezen

Ook andere zuivelproducten zoals melk, yoghurt en roomboter zijn prima in te vriezen. Al deze producten blijven 2-3 maanden goed in de vrieskist.

Bron | Natuur en Milieu, Het Voedingscentrum, ELLE Eten
Beeld | iStock