Zo kun je verse kruidentakjes langer bewaren (tip 1: houd ze vochtig)

Deel dit artikel:

Houd jij vaak de helft van een bosje verse kruidentakjes over? Zo kun je de natuurlijke smaakmakers langer bewaren.

Verse kruiden zijn geweldige smaakmakers. Het enige nadeel is dat je voor één gerecht vaak niet bijster veel nodig hebt, waardoor je twee dagen later de rest kunt weggooien. Zonde van je geld én van die heerlijke kruiden.

Verse kruiden langer bewaren

Met deze bewaartrucs kun je verse, losse kruiden zeker een week bewaren:

Peterselie en koriander: zet de kruiden in een beker met een bodempje water (zoals bloemen in een vaasje) in de koelkast. Met een plastic zakje eroverheen blijven ze nog langer goed.

Munt, dille, oregano en bieslook: wikkel de kruiden in vochtig keukenpapier. Stop ze in een afgesloten bakje en bewaar ze in de groentelade van de koelkast.

Basilicum: dit kruid wordt juist bruin als het te veel vocht krijgt, dus bewaar basilicum in een droog keukenpapiertje in de koelkast.

Invriezen

Peterselie, munt en bieslook kun je goed invriezen. De kruiden zijn ongeveer twaalf maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur. Zo vries je de kruiden in:

1. Was de kruiden.
2. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
3. Snijd de kruiden fijn of grof.
4. Verpak ze in kleine porties in boterhamzakjes of doe ze met wat water in een ijsblokjeshouder.
5. Vries ze zo snel mogelijk in.

Drogen

Kruiden met stevige blaadjes, zoals oregano, rozemarijn, munt, salie en tijm zijn geschikt om te drogen. Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zo droog je kruiden in ongeveer twee weken:

1. Leg de blaadjes op een schone, droge theedoek.
2. Keer ze regelmatig om.
3. Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.

Drogen kan ook op een stuk keukenpapier in de magnetron (zo’n vier minuten op 650 watt).

Kruidenplantjes verzorgen

In vrijwel elke supermarkt kun je tegenwoordig basilicum- en peterselieplantjes in een pot kopen. Dat is vaak voordeliger dan wanneer je losse takjes koopt, want van zo’n plantje pluk je precies de hoeveelheid die je nodig hebt en ze gaan veel langer mee. Toch blijkt het nog best een klus om ze in leven te houden. Met deze tips floreren je kruidenplantjes als nooit tevoren:

– Geef de basilicum dagelijks van onderen water, dus niet van boven. Zet de pot in een schaaltje en giet daar elke ochtend een beetje water in.
– Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes.
– Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt.
– Verwijder dode en dorre blaadjes.
– Als je het echt goed wilt doen, geef je de plant direct na aankoop verse aarde en een grotere pot. De wortels krijgen dan meer ruimte.

Dezelfde tips werken ook voor andere verse kruiden, zoals peterselie en munt.

Bron | Voedingscentrum, happylittlekitchen.com
Beeld| iStock

Lees ook

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis!

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.