Zo hoeft duurzaam eten niet duur te zijn

Deel dit artikel:

Met kleine stappen veel duurzamer eten. Dat kan, volgens onderzoek. Duurzamer en gezonder eten vallen vaak samen. Minderen op dierlijke producten zoals vlees en kaas past in een duurzamer eetpatroon, en is ook gezonder en goedkoper.

Volgens Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, kun je al gezond en duurzaam eten voor 2,60 euro per dag. Samen met wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) onderzocht hij hoe je tot een gezond eetpatroon komt, dat ook nog duurzaam en betaalbaar is.

Dierlijke producten vervangen

Van Dooren heeft in het rekenprogramma Optimeal het gemiddelde, Nederlandse winkelmandje voor twee personen per week vergeleken met een gezond winkelmandje. Daarna heeft hij bekeken in hoeverre het lukte om het eetpatroon duurzamer te maken én goedkoper. Dat lukte, waarbij het programma de voedingsstoffen in dierlijke producten verving door peulvruchten of noten. Melk en yoghurt werd deels vervangen door sojadrink met toegevoegd calcium.

Broeikasgassen

Duurzamer is in dit geval een halvering van de uitstoot van broeikasgassen. Van Dooren: “Als je vlees en melk niet helemaal weglaat, maar terugbrengt naar vijftig gram vlees en vleeswaren plus één glas melk per dag, heeft dat al een grote uitwerking op hoe duurzaam je eet, en weinig effect op de kosten.”

Hollandse groenten

Uit zijn studie blijkt dat Hollandse groenten, die in de buitenlucht zijn geteeld het beste passen in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Denk aan boerenkool, wortelen, uien, bloemkool, broccoli, sperziebonen en zuurkool. Door de week heen bieden ze voldoende variatiemogelijkheden. Nederlanders eten deze groenten al regelmatig. Meer van deze groenten eten is nog beter.

Dranken

Alcoholhoudende dranken, zoals bier en wijn, zijn relatief duur en hebben over het algemeen een grote milieu-impact. Laat je ze staan, dan ben je vriendelijk voor je eigen portemonnee en voor het milieu. Hetzelfde geldt voor producten met toegevoegde suikers, zoals koek, snoep en suikerhoudende frisdranken.

Duurzamer eten

Corné: “Steeds meer mensen proberen duurzamer te eten. Dat vind ik een positieve ontwikkeling, omdat we met ons luxe eetpatroon de grenzen overschrijden van wat de aarde aankan. De natuurlijke bronnen worden uitgeput, ook omdat er in de wereld steeds meer mensen zijn die een westers consumptiepatroon hebben.”

Wil je weten hoe zeer jouw menu het klimaat belast, dan kun je de klimaatweegschaal van het Voedingscentrum invullen. De weegschaal let op de milieubelasting van broeikasgassen, zoals CO2-uitstoot tijdens het productieproces en het koken.

Bron: Voedingscentrum

Seizoensgroentes: dit eten we graag in de herfst