De beste kooktips voor op de camping

Deel dit artikel:

We gaan weer kamperen! Alleen dat geklungel op een gaspitje… Met deze kooktips draai je met gemak een snelle én lekkere campingmaaltijd in elkaar.

Wie niet elke avond veel geld wil uitgeven in een restaurant, ontkomt er niet aan om af en toe een eigen campingpotje te koken. Maar met de juiste basisuitrusting en ingrediënten hoeft een schaars uitgeruste keuken geen belemmering te zijn volgens Femke Creemers. Zij schreef het boek Caravanity Camping Kookboek en verzamelde de beste recepten die je kunt maken zonder oven, gasfornuis en een ruim aanrecht. Wat is volgens haar essentieel om bij de hand te hebben?

Goede messen

Een goede messenset. “Ik kan me gruwelijk ergeren aan messen die niet goed snijden. Geen enkel campingsetje komt ook maar in de buurt van de messenset die ik thuis heb. Ik neem daarom minimaal twee goede messen plus een broodmes mee. En niet eentje die al kromt bij de eerste snede.”

Skottelbraai

Ook een skottelbraai (een grill, wok, gasbarbecue, bakplaat en gaspit in één) is handig op de camping. “Je kunt er in een handomdraai heerlijke gerechten op maken. Denk aan pizza’s, maar je kunt er ook gewoon thee op zetten. Nog een pluspunt is dat je niet in je caravan of camper hoeft te koken, maar gewoon lekker buiten.” Houd er wel rekening mee dat je op veel (grotere)campings alleen op gas mag barbecueën.

Barbecue

Met de barbecue kun je ook veel lekkere gerechten maken. En denk hierbij niet alleen aan hamburgers en worstjes, maar ook eens aan een pizza. Volgens Femke is het wel even oefenen en moet je timing goed zijn, maar dan heb je toch een lekkere pizza. “Pas wel op dat je pizza niet bakt op te hete kolen, want dan verbrandt het snel. En haal bij voorkeur een kant-en-klare voorgebakken bodem, dat scheelt al veel werk.”

Handig lijstje!

Hieronder een handig lijstje met een goede basisuitrusting + ingrediënten.

Keukengerei
– drie scherpe messen (aardappelmesje, vleesmes, broodmes)
– twee (melamine) snijplanken (ideaal ook om Franse kaasjes op te serveren)
– houten spatel
– aluminiumfolie om kleine pakketjes te maken op de Safari Chef; stop erin wat je wilt, vouw het dicht, laat het 15 minuten pruttelen en je hebt een heerlijke maaltijd

Basisingrediënten
– klein flesje gewone olijfolie en extra vierge olijfolie voor dressings en dips
– flesje balsamicoazijn
– mosterd en honing (voor dressings)
– gedroogde kruiden (bijvoorbeeld Provençaalse, Italiaanse of oosterse kruiden)
– (verse) knoflook
– peper, zout en suiker

Caravanity Camping Kookboek

Meer tips over koken op de camping staan in het Caravanity Camping Kookboek (ISBN:9789021558530).

Richt Kooistra