Op deze manieren kun je karnemelk gebruiken tijdens het bakken en braden

Deel dit artikel:

Karnemelk: de één vindt het heerlijk, de ander verschrikkelijk. Maar ook als je niet zo’n fan bent van deze zure zuiveldrank, hoef je een achtergebleven pak niet gelijk weg te gooien. Je kunt het kan namelijk heel goed gebruiken in diverse gerechten.

Sommige eigenschappen van dit drankje kunnen zelfs een flinke boost aan je maaltijd geven. Wist je bijvoorbeeld dat karnemelk heel goed gebruikt kan worden voor zoete baksels en de bereiding van vlees?

Melk zonder vet

Karnemelk is een bijproduct dat overblijft na het ‘karnen’ van melk. Tijdens het karnen komt het vet in de melk vrij en worden er boterklonten gevormd. Wanneer je deze klonten eruit filtert, blijft er karnemelk over. Doordat deze melk mager is (er zit geen vet meer in), is het een gezond alternatief voor gewone melk. En net als gewone melk, kun je ook karnemelk voor diverse gerechten gebruiken. De unieke eigenschappen van dit drankje maken het namelijk heel geschikt om mee te bakken en braden.

Lees ook
Waarom karnemelk uit de supermarkt eigenlijk geen echte karnemelk is

Tijdens het bakken…

Dankzij de zure smaak en romige textuur, kun je karnemelk goed gebruiken voor diverse baksels. Zo kun je pannenkoeken bijvoorbeeld extra luchtig maken door gewone melk ermee te vervangen. Wanneer je hier een vleugje baksoda aan toevoegt, ontstaan er extra bubbels in het beslag. Handig wanneer je bijvoorbeeld dikke Amerikaanse pannenkoeken wil bakken. Karnemelk is bovendien wat dikker dan gewone melk. Wanneer je deze zuivelvorm als vervanger gebruikt voor melk, krijgt je baksel (bijvoorbeeld cake) een extra romige smaak. Daarnaast houdt het je cake lekker smeuïg doordat het zuur in de melk gluten afbreekt.

…en braden

Deze ligt misschien iets minder voor de hand, maar karnemelk kan ook goed gebruikt worden bij het bereiden van vlees en gevogelte. Je kunt heel goed kip of biefstuk marineren in een mengsel van kruiden en karnemelk. Door het calcium en de bacteriën in dit zure drankje worden enzymen aan het werk gezet die ervoor zorgen dat spiervezels afbreken. Het vlees wordt daardoor malser, aangezien de cellen dan meer vocht opnemen.

Bron| Omroep Max
Beeld| iStock