Hoelang moet je verse sojabonen koken?

Deel dit artikel:

In rauwe peulvruchten, zoals verse sojabonen uit de koeling, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Als je hier teveel van binnenkrijgt, kun je last krijgen van je darmen. Eerst even koken dus, want verhitting maakt het stofje onschadelijk. Maar hoelang moet dat?

Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, dan kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen.

Verse sojabonen: 6-8 minuten koken

Hoeveel van het gifstofje lectine er precies in verse sojabonen zit, is niet duidelijk. Uit voorzorg kun je de boontjes beter eerst zes tot acht minuten koken voordat je ze eet, adviseert het Voedingscentrum. Lectine wordt namelijk door verhitting onschadelijk gemaakt.

Gedroogde sojabonen: meer gifstofjes

Gedroogde peulvruchten, zoals gedroogde sojabonen of kidneybonen, bevatten meer lectine dan verse peulvruchten. Bij gedroogde peulvruchten maak je lectine onschadelijk door ze te weken in water en ze minimaal tien minuten te koken.

Hoe zit het met peulvruchten uit pot of blik?

Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit en daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectine in. Deze kun je gerust eten. Peulvruchten uit de diepvries zijn ook vooraf verhit. Dit kan wel korter zijn. Volg hierbij de aanwijzing op de verpakking.

Sperziebonen

Ook in sperziebonen zit lectine. Om deze reden kun je ze beter niet rauw eten. Kook of wok ze tien tot vijftien minuten. Sperziebonen in pot en blik kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.

Peulvruchten verlagen cholesterol

Peulvruchten passen in een gezond voedingspatroon. Ze zijn goed voor je gezondheid, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen. Een laag LDL-cholesterol is goed voor je bloedvaten. Ook bevatten ze waardevolle voedingsstoffen zoals vezels en ijzer.

Peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, kidneybonen, sojabonen, kievitsbonen (borlottibonen) en limabonen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar worden gerekend tot noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken.

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock