Het verschil tussen een blender, sapcentrifuge en slowjuicer

Deel dit artikel:

Smoothies en sapjes, je maak ze in een handomdraai zelf. De een maak je in een blender, de ander in de sapcentrifuge of slowjuicer. Welk apparaat gebruik je wanneer en wat zijn de verschillen?

Verse groente- en fruitsapjes worden steeds populairder. Niet zo gek, want ze zijn lekker en gezond. En je kunt er heel makkelijk allerlei verse smaakmakers zoals munt, gember of basilicum aan toevoegen.

Beginnen met een blender

Je kunt al aan de slag gaan met de meest eenvoudige blender, staafmixer of keukenmachine. Die zijn vaak betaalbaar en makkelijk schoon te maken. Een blender is vooral geschikt voor een smoothie of een slush, omdat het apparaat de ingrediënten niet zo fijn maalt dat er een echt sapje ontstaat. Een smoothie is meer een soort dikke shake, bijvoorbeeld met avocado of banaan als basis, of fruit met zuivel.

Volgens detoxcoach Jacqueline van Lieshout is het voordeel van een blender dat de vezels er niet worden uitgefilterd. Vezels stimuleren een goede werking van je darmen. Bij een sapje uit de sapcentrifuge of slowjuicer (zie hieronder) blijft alleen vloeistof over. Voedingstoffen worden hierbij direct en optimaal in je lichaam opgenomen en geven volgens Van Lieshout je darmen juist rust.

Blender? Zo maak je een gezonde smoothie

Sap uit een sapcentrifuge

Met een sapcentrifuge maak je mooi, vloeibaar sap zonder stukjes fruit erin. Zo’n machine is vaak wel duurder dan een staafmixer of keukenmachine. Hij heet niet voor niets een centrifuge: het apparaat slingert het sap als het ware uit groente en fruit en doet dat razendsnel. Je kunt bijna alle groente- en fruitsoorten persen inclusief (gewassen) schil en pit (alleen kleine pitjes, geen pit van bijvoorbeeld een mango). De centrifuge scheidt het sap van de schillen en pitten. Dit apparaat is minder geschikt om sap te maken van fijn fruit zoals bramen of frambozen.

Sap uit een slowjuicer

Een slowjuicer perst net als de sapcentrifuge het sap uit fruit en groente, maar doet dat heel langzaam. Hierdoor blijft er minder en drogere pulp over. Er komt dus meer sap in je glas. Voordeel: met een slowjuicer haal je niet alleen meer sap uit je groente en fruit, door de langzame beweging ontstaat er ook geen verhitting en oxidatie van het sap. Hierdoor blijven alle goede stoffen (enzymen, vitamines) bewaard en is het sap langer houdbaar. Zo’n slowjuicer is best een investering. Maar als je echt een liefhebber bent van gezonde, verse sapjes, heb je die investering er ook redelijk snel weer uit.

Overweeg je een sapcentrifuge of slowjuicer te kopen?

De Consumentenbond geeft je in deze video een aantal handige tips:

 

Bron: Margriet, culy.nl

coverm35Meer lezen?

In Margriet 35 lees je alles over versgeperste sapjes. Gemist? Je bestelt hem hier