Recept: Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz laat zien hoe ze haar eerste auditietaart maakte!

Deel dit artikel:

Anna Yilmaz droomde ervan om mee te doen aan Heel Holland Bakt. Vorig jaar kwam die droom uit en hóé… Ze won met glans de finale. Speciaal voor Margriet schreef Anna, die half-Nederlands en half-Turks is, dit heerlijke recept voor een kardemomtaart.

In onderstaand recept zie je precies hoe je deze speciale Heel Holland Bakt taart maakt, en in bovenstaande video zie je hoe Anna deze taart zo prachtig versiert!

Kardemomtaart met bosvruchtenvulling en mascarpone-frosting (8-10 personen)

voor het cakebeslag

  • 3 eieren
  • 270 g suiker
  • 1 dl volle melk
  • ½ tl vanille-extract
  • 180 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl gemalen kardemom

voor de jamvulling

  • 300 g diepvries bosvruchten
  • 125 g geleisuiker extra

voor de mascarpone-frosting

  • 200 ml slagoom
  • 30 g suiker
  • 200 g mascarpone
  • voor de garnering
  • blauwe bessen
  • frambozen
  • eetbare bloemen

Extra nodig: ronde bakvorm van 15 cm Ø, ingevet met bakspray of boter.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC (hete lucht).
  2. Klop voor het cakebeslag de eieren met de suiker in ± 5 min. luchtig met een mixer.
  3. Verwarm de melk samen met het vanillepoeder en roer dit door het eiermengsel.
  4. Zeef de bloem en voeg hem samen met het bakpoeder en de kardemom toe aan het eiermengsel. Roer alles goed door, zodat er geen klontjes ontstaan.
  5. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ± 50 min. gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Is de prikker droog, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake op een taartrooster afkoelen.
  6. Breng intussen voor de jamvulling het bevroren fruit samen met de geleisuiker in een steelpan aan de kook. Laat de jam daarna ± 5 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe door met een houten pollepel.
  7. Giet de hete jam op een bord en laat afkoelen.
  8. Klop voor de frosting de slagroom stijf met de suiker en spatel de mascarpone erdoor.
  9. Snijd de taart overlangs in vier lagen van 1 à 1½ cm dik. Leg de onderste laag op een schaal en bestrijk met ⅓ van de jamvulling. Maak zo nog twee lagen en dek af met de laatste cakelaag.
  10. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met de frosting en smeer deze uit, zodat een ‘naked’-effect ontstaat.
  11. Garneer de taart met het fruit en de bloemen.

Bereidingstijd: ± 45 min. + 50 min. oventijd + afkoelen

Anna Yilmaz leerde bakken van haar moeder en oma

Korporaal bij de Koninklijke Marine Anna Yilmaz uit Amersfoort leerde bakken van haar moeder en oma. In de maanden dat zij op zee zit, bedenkt Anna veel bakrecepten en zodra ze thuis is, gaat de oven aan. Anna is geboren in Nederland, maar gaat zeker drie keer per jaar naar Turkije om haar familie van vaderskant te bezoeken. Haar gebak heeft bijna altijd een Turkse twist. Anna: “Ik ben gek op baklava en als ik in Turkije ben, eet ik het bijna elke dag.”

Finale Heel Holland Bakt

Na de finale van Heel Holland Bakt is Anna’s leven in een stroomversnelling gekomen. “Ik word vaak herkend op straat en mensen komen naar mij toe om te vertellen dat ze zo hebben genoten van het programma. Bijzonder om te horen dat sommigen echt fan van mij zijn. Interviews geven, presenteren bij Tijd voor MAX, het schrijven van Veel lekkers van Anna, het zijn allemaal geweldige ervaringen. Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam bij de Marine, maar ik ben ook begonnen met de studie Horecaondernemer. Het is altijd een grote droom van mij geweest om een eigen koffiehuis te beginnen in Amersfoort, dus de eerste stappen zijn gezet.”

Recept | Anna Yilmez
Video | Lotte Wassink
Fotografie | Maaike van Haaster