Goed om te weten: olijfolie moet je niet op deze plek bewaren

Deel dit artikel:

Bewaar jij je olijfolie naast het fornuis of in de buurt van de oven? Dat kun je voortaan maar beter niet meer doen. 

Een fles olijfolie op je aanrecht naast het fornuis of in de buurt van de oven hebben staan kan handig zijn tijdens het koken. Maar het is niet goed voor de houdbaarheid van de olie. Volgens de website Good Housekeeping kan de smaak – en dan vooral die van de extra vierge of extra vergine-variant –  hierdoor flink veranderen.

Zes maanden houdbaar

Een ongeopende fles olijfolie kun je, onder de juiste omstandigheden, gemiddeld zo’n twee jaar bewaren. Heb je de fles eenmaal geopend, probeer ‘m dan binnen zes maanden of eerder leeg te maken. Deskundigen adviseren om de olie royaal te gebruiken en te beschermen tegen zuurstof, licht en warmte.

Blootstelling aan zuurstof, warmte en licht kan ervoor zorgen dat de olie sneller ranzig wordt en de smaak aardser. Hij gaat dan langzaam maar zeker meer naar azijn smaken. De optimale temperatuur voor het bewaren van olijfolie is 14 tot 18 graden. Dus zet de fles in een koele, droge, donkere kast, uit de buurt van hitte en licht. Beperk blootstelling aan zuurstof. Bewaar de olijfolie na opening bijvoorbeeld in je voorraadkast of gootsteenkastje. En bewaar de fles altijd met de dop of deksel erop.

Bronnen | libelle.nl, goodhousekeeping.com
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.