7 heerlijke variaties op de klassieke gevulde eieren

Deel dit artikel:

Gevulde eieren zijn altijd een lekker hapje, zeker rond de feestdagen. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren serveren, precies zoals bij jouw smaak past. Daarom geven we je zeven variaties op het – ook al heel lekkere – klassieke basisrecept.

Hiermee wordt genieten een eitje!

Het basisrecept van gevulde eieren

Voor de basisvulling hebben we dit recept van Allerhande aangehouden, waar je acht gevulde eieren – vier hele eieren – mee kunt maken (als je op de link klikt, zie je ook een instructievideo).

  1. Kook de eieren in ongeveer tien minuten hard en laat ze goed schrikken onder koud water.
  2. Pel de eitjes, laat ze even afkoelen en snijd ze doormidden.
  3. Wip met een theelepel voorzichtig de eidooiers eruit.
  4. Meng het eigeel met 1 tl mayonaise, 1 el crème fraîche, 1 tl mosterd, 3 druppels tabasco en 1 el (fijngesneden) bieslook, tot er een glad mengsel ontstaat.
  5. Dit mengsel gebruik je om de eierdooier te vullen. Gebruik 2 lepeltjes of een spuitzak voor mooie toefjes.
  6. Bestrooi de eitjes vervolgens met een snufje paprikapoeder en een beetje achtergehouden bieslook.

Ga je variëren met een van de combinaties hieronder? Breng ze pas op het laatst op smaak met peper en zout. Sommige ingrediënten zijn namelijk al zout van zichzelf.

7 variaties op klassieke gevulde eieren

We vonden een heleboel recepten voor de vulling op fijne kooksites als 24kitchen. Daar komen de eerste paar variaties uit onderstaande lijst vandaan (als je op de link klikt, lees je precies hoeveel je van alle ingrediënten nodig hebt).

1. Lekker fris: met zalm en augurk

Fan van zalm? Combineer de vis met deze frisse vulling van augurk en bleekselderij. Snijd de augurk en de bleekselderij in kleine blokjes, meng het door het basismengsel en vul daarmee de eieren. Daarna leg je er een klein plakje (of een plakje opgerold als een roosje) zalm bovenop.

2. Vol van smaak: met gerookte zalm in de vulling

Je kunt ook gerookte zalm in de vulling gebruiken. In plaats van mosterd (uit het basisrecept) gebruik je een halve eetlepel zure room. Meng dan alle ingrediënten met de zalm en dille in de keukenmachine voor een gladde en zachtroze vulling. Vul de eitjes en versier ze met wat verse dille.

3. Hartig: met parmaham

Bak de parmaham en laat het uitlekken op keukenpapier. Meng in kleine stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes met de vulling en vul de eieren. Versier de eieren vervolgens met kappertjes en steek er een stukje krokante parmaham in.

4. Lekker pittig: met mierikswortel

Geef de vulling wat extra pit door er een klein beetje mierikswortelpuree doorheen te mengen. Vul de eieren en garneer ze met wat tuinkers en een beetje cayennepeper. Leuk: presenteer de eieren op een schaal met hele of verkruimelde wasabinootjes.

5. Lekker apart: gevulde kwarteleitjes

Wist je dat je ook gevulde eieren kunt maken van kwarteleitjes? Je hebt er citroen-kruidenmayonaise en verse kruiden voor nodig. Margriets culinaire redactrice Collette legt in dit recept uit hoe je dit minihapje maakt.

6. Modern: met avocado en citroensap

Gevulde eieren met avocado zijn dubbel zo smeuïg en smaken heerlijk. Probeer bijvoorbeeld dit recept van Uit Pauline’s Keuken.

7. Slank: met tonijn en yoghurt

Als je yoghurt gebruikt in plaats van mayonaise, heb je een slanker hapje. Lekker met tonijn. Het recept vind je op Voedzaam & Snel.

Lees ook
Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Nog meer fijne vullingen voor eieren

Het basisrecept van gevulde eieren is heel geschikt om zelf lekkere (combinaties van) ingrediënten aan toe te voegen. Denk aan kerriepoeder, maggi, rauwe ham of een fijngesneden sjalotje en augurk.

Geslaagde toppings

Er zijn een heleboel toevoegingen waarmee je dit hapje net dat beetje extra geeft. Je legt ze op het eitje of op de schaal waar je ze op serveert. Succesnummers zijn bijvoorbeeld kaviaar, de kopjes van (gekookte) groene asperges, een beetje gegrilde tonijn, voorgekookte garnaaltjes of kiemgroenten zoals tuinkers.

5 tips voor de beste gevulde eieren

  1. Heb je een wat grovere vulling? Gebruik dan geen spuitzak, anders blijven de stukjes daarin achter.
  2. Extra ingrediënten kun je ook leuk bovenop leggen. Dat staat direct ‘aangekleed’.
  3. Een beetje citroensap zorgt ervoor dat de vulling niet verkleurt.
  4. Heb je eitjes gekocht? Keer het doosje af en toe, zo blijven de dooiers goed in het midden liggen en is het vullen van je eitje straks een stuk makkelijker.
  5. Serveer elk eitje op een amuse-lepel.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Thaise en Italiaanse keuken. 

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Allerhande, Uit Pauline’s keuken, Vrouwonline
Beeld | iStock