Friture met allure: zó maak je bietenballetjes

Deel dit artikel:

Deze luxe hapjes kun je met recht haute friture noemen, of ze nu uit de frituurpan, de oven of de airfryer komen. Mooi meegenomen: ze zijn lekker licht én gezonder dan de ‘gewone’ frituursnack.

Dit heb je nodig

(voor ± 30 stuks)

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 300 ml groentebouillon
  • 250 g gekookte biet, in stukjes
  • 1 bosje dille, fijngehakt
  • 1½ tl komijnzaadjes, gekneusd
  • 3 eieren, gesplitst + 2 hele eieren
  • versgemalen peper, zout
  • ± 300 g paneermeel
  • olie om te frituren
  • 2 tl grove mosterd

Zo maak je het

Week de gelatine minimaal 10 min. in ruim koud water. Smelt de boter in een steelpan. Doe de bloem erbij en bak al roerend op heel laag vuur ± 3 min. of tot het mengsel wittig wordt. Doe in één keer de bouillon erbij en klop goed met een garde. Breng al roerend op half hoog vuur aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de massa heel dik wordt, gaat glanzen en niet meer melig smaakt. Neem de pan van het vuur en roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor. Schep er de biet, de dille en de komijn door en klop de eierdooiers erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper en zout en schep het in een lage bak. Dek af en laat minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.

Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel. Zeef het paneermeel en doe het gezeefde deel in een diep bord, het grove deel in een ander diep bord. Klop in een diep bord de eiwitten en de hele eieren ei los. Rol de balletjes eerst door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en dan door het grove paneermeel. Laat nog 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
Verhit de olie op 180 °C in een (frituur)pan en frituur de balletjes in gedeelten in 2-3 min. goudbruin en gaar. Laat uitlekken op een met keukenpapier beklede schaal en serveer met de mosterd.

Lees hier hoe je gezonde mayonaise maakt.

Bereidingstijd: ± 45 minuten + minimaal 5 uur rusttijd

Eet smakelijk!

Productie | Colette Beyne
Styling | Silke Visscher
Fotografie |Rolinda Windhorst
Bereiding | Yvonne Jimmink
Recept | Dosia Brewer

Dit recept is afkomstig uit Margriet 2017-43. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

Lees ook

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief