Zo maak je zelf pruimenjam

Deel dit artikel:

Jantje mocht van vader geen pruimen plukken, maar wij doen het lekker wel. Niet alleen omdat ze veel antioxidanten bevatten en goed zijn tegen verstoppingen, maar vooral omdat je er zulke heerlijke jam van kunt maken.

Om de pruimenjam iets kruidiger te maken, voegen we vanille, kaneel en kruidnagel toe. De citroen zorgt voor een frissere smaak.

Wat heb je nodig voor pruimenjam?

4 potten van 300 ml
Bereidingstijd: ± 15 minuten + 2 uur marineren

– 1 kg pruimen, ontpit, in stukjes
– rasp en sap van 1 biologische citroen
– 1 kaneelstokje
– 2 kruidnagels
– ½ vanillestokje, merg eruit geschraapt
– 300 g geleisuiker

Zo maak je het!

Schep de pruimen om met het citroenrasp en –sap, de specerijen en de suiker. Laat de smaken 2 uur intrekken en schep af en toe om. Breng het mengsel dan aan de kook in een ruime pan en laat 4 minuten borrelend koken. Verwijder kaneel en kruidnagels en schep de jam in potten die je van tevoren met sodawater hebt gewassen en met kokend water nagespoeld. Draai de deksels erop en laat afkoelen.

Wat is jouw favoriete jam om te maken?