Perfecte chocoladecake? Voeg dit onverwachte ingrediënt toe!

Deel dit artikel:

Een hint: dit ingrediënt is voor velen onmisbaar bij een patatje. En vanaf nu misschien ook in de chocoladecake, want mayonaise zou ervoor zorgen dat de cake heerlijk zacht en ietwat vochtig wordt. Hè?!

Dit beweert restaurantchef Jasper J. Mirabile, Jr. uit Amerika. ‘Now before you go turn your nose up at this recipe, I want you to understand why mayonnaise is used to make some of the finest chocolate cake you’ll ever experience,’  aldus Jasper in een column.

Dit recept wordt namelijk al jaren gebruikt binnen zijn familie. Zijn Nana, ofwel oma, maakte altijd chocoladecake voor hun eigen restaurant, maar die werd vaak te droog bevonden. Toen kwam Jaspers moeder – na het zien van een advertentie van Hellmann’s Mayonaise – op het idee om mayonaise aan het beslag toe te voegen. Zo gezegd, zo gedaan. En ja hoor, dit – ietwat – bijzondere ingrediënt bleek de perfecte textuur te geven aan de chocoladecake.

De kracht van mayonaise

Het recept kwam tot stand door de beperkte beschikbaarheid van ingrediënten zoals eieren, boter en olie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mayonaise kan de olie vervangen die meestal wordt gebruikt in chocoladecakes. Deze vervanging is ook nog gunstig, omdat de cake er  ongelooflijk vochtig en zacht van wordt!

Jaspers chocolade mayonaise cakerecept:

  • 130 g bloem
  • 33 g (ongezoete) cacaopoeder
  • 3/4 tl baking soda
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 175 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 135 g mayonaise
  • 160 ml water

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in van 23 cm, bestuif met wat bloem en zet opzij.

Doe de bloem, cacao, baking soda en bakpoeder in een kom. Klop in een andere, grote, kom gedurende 3 min. de eieren, suiker en vanille met een mixer tot een luchtig mengsel. Klop er vervolgens op lage snelheid de mayonaise door tot alles goed is gemengd. Voeg vervolgens het bloemmengsel en het water toe. Doe dat om en om, in delen.

Giet vervolgens het mengsel in een bakvorm en bak de cake 30 min.. Prik met een satéprikker in de cake; als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat 10 min. afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt.

Een beetje poedersuiker erover en aanvallen maar!

Benieuwd naar het onverwachte ingrediënt dat appeltaart nóg lekkerder maakt?

Bron: Kansascity.com