Noten-bananenbrood met vanille-limoenboter (1 brood)

Deel dit artikel:

Dit noten-bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Om je vingers bij op te eten…

Ingrediënten

  • 3 middelgrote bananen, geprakt
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl gemalen kaneel
  • snuf zout
  • 150 g gemengde, ongezouten noten, bijv. pistache, pecan, hazelnoot en amandel, grof gehakt
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten

VOOR DE VANILLEBOTER:

  • 50 g zachte boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el geraspte schil van een biologische limoen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop voor de vanilleboter de boter luchtig met de suiker en roer de limoenrasp erdoor. Schep de boter in een klein potje en strijk glad. Zet in de koelkast tot gebruik. Vet een brood-of cakevorm (inh. 1 kg) in en bekleed de lange kanten en de bodem met een passende reep bakpapier. Mix voor het brood de bananen, de suiker, de olie en de eieren goed door elkaar. Zeef het bakmeel met de kaneel en het zout en roer het in gedeelten met een houten lepel door het bananenmengsel. Vermeng de noten en de zaden en rooster ze in een droge koekenpan. Laat afkoelen en spatel driekwart van het mengsel door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Verdeel de rest van het noten-zadenmengsel erover en bak het brood in het midden van de oven in ± 55 min. gaar en lichtbruin. Test de gaarheid met een satéprikker. Neem het brood uit de oven,laat 5 min. rusten en keer het op een rooster. Laat afkoelen. Serveer in plakken, met de vanilleboter.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 1 uur oventijd + afkoelen.

Dit recept hoort bij Margriet 43