De lunchclub van Simone: hét recept voor de lekkerste chocoladetaart

Deel dit artikel:

Eens per maand luncht Simone met vrienden Serge-Henri, Paul en André. Tijd voor een drankje, lekker eten en een wandeling tussendoor. En heel veel praten. 

De leden van de lunchclub

André Breedland is acteur en musicalschrijver van onder 
meer Ciske de Rat en Petticoat. Hij schreef en vertaalde ook 
liedteksten voor Simones soloprogramma’s.
Paul Eenens is dramaturg en 
regisseur. Hij regisseert momenteel de musicals Was getekend, Annie M.G. Schmidt en The Addams family.
Serge-Henri Valcke is acteur en speelde in talloze films, toneelstukken en tv-series. Simone leerde hij kennen toen ze beiden speelden in de musical Hoera, wij zijn normaal.
Paul de Leeuw schuift ook altijd even aan. Hij is presentator en acteur. Hij en Simone zijn al jaren goed bevriend. Guus was de regisseur van veel van Pauls televisieprogramma’s.

Overheerlijke chocoladetaart

Serge-Henri kookt altijd. Van lang in de keuken staan houdt hij niet, maar het moet wel lekker zijn. Dit keer koos Serge-Henri voor een koude komkommersoep, peterseliesalade met feta, watermeloen, tomaat en granaatappelpitten en chocoladetaart toe. Het recept voor de chocoladetaart vind je hieronder, de andere recepten zijn terug te vinden in Margriet 38 en kun je hier nabestellen.

Dit heb je nodig voor het chocoladetaartje met abrikozenvulling (± 16 cm Ø)

  • 200 g boter + extra om in te vetten
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 3 grote eieren
  • 200 g suiker
  • 100 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g cacao + extra om te bestuiven
  • snuf zout voor de vulling
  • sap van 1 sinaasappel (75 ml) en rasp van ½ sinaasappel
  • 85 g suiker
  • 250 g gedroogde abrikozen voor afwerking en garnering
  • 1 dl slagroom
  • 200 g donkere kookchocolade, in stukjes
  • extra nodig: keukenmachine, springvorm van 16 cm Ø, flexibele snijmat

Zo maak je de taart

  1. Verwarm de oven voor tot 185 °C (onder- en bovenwarmte-stand) of 175 °C 
(heteluchtstand).
  2. Smelt voor het cakebeslag de boter op heel lage pit, roer het vanillemerg erdoor en zet de pit uit.
  3. Klop de eieren en de suiker in ± 10 min. tot een lichtgele, dikke, schuimige massa.
  4. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de cacao en het zout. Spatel het droge mengsel door het ei-suikermengsel tot een glad beslag. Spatel daarna de helft van de gesmolten vanille-
boter door het beslag en klop tot het gaat glanzen. Bewaar de rest van de vanilleboter voor het afwerken van de taart.
  5. Verwarm voor de vulling het sinaasappelsap met de suiker tot de suiker is opgelost en het sap iets is ingedikt. Voeg de abrikozen toe en laat 
5 min. staan.
  6. Mix dan in de keukenmachine tot een 
gladde abrikozenpuree.
  7. Bedek de bodem van de springvorm met een vel 
bakpapier en bestrijk de 
gehele bodem met een laag abrikozenpuree. Vouw het bakpapier hieromheen en leg de laag abrikoospuree apart.
  8. Beleg dan de bodem van de vorm opnieuw, nu met een passende cirkel bakpapier, en vet de rand in met boter. Schep het beslag in de vorm en bak de taart in het midden van de oven in ± 25 min. gaar. Laat afkoelen. Snijd, zodra de taart is afgekoeld, deze overdwars doormidden en leg de plak abrikozenpuree op de onderste helft. Dek af met de bovenste helft.
  9. Roer voor de afwerking de slagroom bij de rest van de vanilleboter en verwarm tot net onder het kookpunt. Zet de pit uit.
  10. Roer de chocolade door de boter en laat volledig smelten.
  11. Bestrijk het taartje bovenop en rondom met de gesmolten chocolade en zet in de koelkast.
  12. Strijk de rest van de chocolade over een flexibele snijmat uit tot een dunne plak. Zet deze ook in de koelkast.
  13. Schaaf vlak voor het serveren krullen van de dunne chocoladeplak en 
garneer hiermee de bovenkant van het taartje. Bestrooi met extra cacaopoeder.

Bereidingstijd: ± 45 min. + 
± 25 min. oventijd

Dit recept komt uit Margriet 38 met Simone Kleinsma als gasthoofdredacteur en kun je hier nabestellen.

Interview: Simone Kleinsma over haar speciale band met Paul de Leeuw

Productie | Colette Beyne
Tekst | Charlotte Latten
Fotografie | Bart Brussee
Styling | Nicole de Werk
Visagie | Carlijn van Vliet voor aboutmakeup.nl
Foodstyling | Gees van Asperen

Gratis artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!