Feestelijk eten én op je lijn letten: dit complete kerstmenu telt maar 665 calorieën!

Deel dit artikel:

Feestelijk eten én op de lijn letten gaat niet altijd even goed samen. Met dit kerstmenu wel: voorgerecht, hoofdgerecht én nagerecht tellen samen maar 665 calorieën. 

Als voorgerecht serveer je groentebouillon met aardpeer en peterselie. Het hoofdgerecht is een couscous-salade met geroosterde pompoen en wortel met yoghurtdressing. En dan het toetje: koffie met chocoladefudge met zeezout en een vleugje steranijs. Yummm…

Loopt het water je al in de mond? Hieronder de recepten! Hoef jij niet meer na te denken over wat je met kerst op tafel moet zetten!

Voorgerecht: Groentebouillon met aardpeer en peterselie (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 1 klein bosje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1½ el olijfolie om in te bakken
  •   1 ui, in halve ringen
  • 500 g aardpeer, geschild en in halve plakjes
  • 750 ml hete groentebouillon, liefst zelf 
getrokken, maar anders van tablet
  • 1 el 
wittewijnazijn versgemalen peper,
  • zout
  • ½ bosje peterselie, gehakt

Zo maak je de groentebouillon met aardpeer en peterselie:

  1. Bind de tijm en het laurierblad met een stukje keukentouw tot een bouquet garni.
  2. Verhit de olie op laag vuur in een (soep)pan.
  3. Voeg de ui, de aardpeer en het bouquet garni toe en doe het deksel op de pan.
  4. Fruit gedurende 10 min. heel zachtjes.
  5. Giet de bouillon en azijn erbij, maal er flink peper en zout boven en breng aan de kook.
  6. Draai de pit laag en laat 10 min. zachtjes koken of tot de aardpeer gaar maar nog wel stevig is.
  7. Breng de soep verder op smaak en 
vis het bouquet garni uit de soep.
  8. Serveer de soep in kommen en bestrooi met peterselie.

Bereidingstijd: ± 40 min., kcal p.p.: 145

Hoofdgerecht: Warme couscoussalade met geroosterde pompoen en wortel met yoghurtdressing (4 pers.)

Ingrediënten:

  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • ½ el grof zeezout
  • ½ flespompoen,
  • in parten 3 paarse wortels, schoongeboend en in de lengte gehalveerd
  • 2 rode bieten, geschild en in parten
  • 2-3 el olijfolie
  • 100 g couscous
  • handjevol geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
  • 1 bosje koriander, blad geplukt voor de dressing: 125 ml schenkbare yoghurt
  • 1 teen knoflook,
  • geperst rasp en sap van ½ citroen
  • versgemalen peper
  • extra nodig: vijzel

Zo maak je de warme couscoussalade:

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  2. Rooster het komijn- en korianderzaad 
in een droge koekenpan met antiaan-
baklaag tot het gaat geuren. Wrijf de zaden samen met het zout in een vijzel tot een grof mengsel.
  3. Snijd de parten pompoen elk in 3-4 plakken.
  4. Leg ze met de wortels en de bieten op een met olie bestreken 
bakplaat en druppel er 1-2 el olijfolie overheen.
  5. Schep het specerijen-zoutmengsel erdoor en rooster de groenten in 45 min. gaar en aan de randjes bruin. Schep halverwege om.
  6. Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Meng voor de dressing de yoghurt met de knoflook en het 
citroensap en zet apart.
  8. Roer de couscous los met een vork.
  9. Roer er 1 el olie 
en de citroenrasp doorheen en breng op smaak met peper.
  10. Serveer de couscous met de geroosterde groenten en bestrooi met de amandelen en het korianderblad, en de dressing ernaast.

Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 45 min. oventijd, kcal p.p.: 370

Nagerecht: Chocoladefudge met zeezout (30 blokjes)

Ingrediënten:

  • 2 steranijs-pitjes of ½ tl anijszaad
  • 500 g pure chocolade (min. 60%), in stukken
  • 
1 blikje gezoete gecondenseerde melk (inh. 397 g)
  • 2 el boter, in stukjes
  • ½ tl vanille-
extract
  • zeezoutvlokken
  • extra nodig: vijzel, vierkante bakvorm of ovenschaal van 20 cm, bekleed met bakpapier

Recept chocoladefugde met zeezout:

  • Wrijf de steranijspitjes of het anijszaad fijn in een vijzel en doe ze samen met de chocolade, de gecondenseerde melk, 
de boter en het vanille-extract in een hittebestendige kom.
  • Breng een laag water aan de kook in een passende pan en draai het vuur vervolgens omlaag.
  • Hang de kom met de chocolade boven de pan kokend water; kom en water mogen elkaar niet raken.
  • Smelt zo de inhoud van de kom in ± 8 min. al roerende tot een glad, dik mengsel.
  • Stort het mengsel met behulp van een spatel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi met zeezoutvlokken.
  • Laat afkoelen, zet in de koelkast en laat 2 uur opstijven.
  • Haal de fudge voorzichtig uit het blik, verwijder het bakpapier en snijd in 30 blokjes.

Ook lekker voor bij de koffie!

Bereidingstijd: ± 15 min. + 2 uur opstijven, kcal p.p.: 150

Eet smakelijk!

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

 

 

 

 

 

 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.