De 8 beste kliekjesideeën

Deel dit artikel:

Restjes over van de feestdagen? Dat is boffen! Met deze kliekjesideeën tover je binnen no time weer een feestelijke maaltijd op tafel.

1: Maak soep

Soep is misschien wel de meest dankbare kliekjesverwerker. Groentes, restjes gourmetvlees, vis, rijst en aardappelen: alles is er lekker in. Een makkelijk basisrecept voor soep: fruit een uitje en bak hier kort grof gesneden groenten in. Voeg daarna water toe en een bouillonblokje en laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de groentes gaar zijn. Als je een fijne soep wilt, haal je daarna de staafmixer erdoor. Wil je een grove soep dan laat je hem zoals hij is. Restjes gourmetvlees over? Die kook je op het laatst mee. Gekookte rijst, pasta of aardappelen voeg je ook op het laatst toe.

2: Maak een frittata of omelet

Als je eieren in huis hebt, kun je altijd koken. Gebruik bijvoorbeeld je kliekjes voor een omelet of maak er een frittata van (voeg dan ook wat aardappelblokjes toe). Rijst is trouwens ook heel lekker met een gefruit uitje en roergebakken ei.

3: Roerbakken

Roerbak in een wok restjes vlees met wat groentes, noodles en een beetje sojasaus en je hebt al een heerlijk gerecht. Groenten kun je overigens het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaren.

4: Maak je eigen creatieve salade

Heb je salade over van de avond ervoor? Maak er dan de volgende dag een lekkere lunch van. Voeg dingen toe die je lekker vindt, zoals kaas, noten, een tomaatje of fruit.

5: Kruiden in de diepvries

We kennen allemaal het probleem van bakjes kruiden waarvan je maar een paar takjes nodig hebt en de rest weer in de koelkast verdwijnt en uiteindelijk in de prullenbak. Een oplossing is om je overgebleven kruiden in de diepvries te bewaren. Doe ze in zakjes of bakjes en label ze met de naam en datum. Kruiden zijn in de diepvries prima een paar maanden houdbaar. Ze verliezen wel hun vorm en raken vaak enigszins verkruimeld, maar de smaak is er niet minder om!

6: Lekker wrappen

Als je zorgt dat je standaard wat tortillawraps in de diepvries hebt liggen, kun je ook goed koken met kliekjes. Combineer restjes kip bijvoorbeeld met avocado en tomaat. Maar ook rundvlees met aardappels en boontjes zijn heerlijk in een tortilla.

7: Maak van rijst de volgende dag nasi

Als we ergens vaak teveel van koken, is het wel rijst. Met een maatbeker voorkom je dat je teveel maakt.  Heb je toch over? Maak er de volgende dag een lekkere nasi van!

8: Brood bewaren

Brood kun je gemakkelijk langer vers houden door het goed in een afgesloten zak of trommel te bewaren. Vries brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks alleen de boterhammen die je gaat eten. Ook met oud brood kan heel veel: roosteren, tosti’s, wentelteefjes, croutons, en denk ook eens aan een pizzabroodje uit de oven gemaakt van een oud pistoletje!

Tip: eerst even ruiken!

Laat je niet misleiden door de THT-datum (tenminste houdbaar tot). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit niet de uiterste houdbaarheidsdatum. Als producten met een THT-datum nog goed ruiken, kun je het gewoon eten of drinken!

Lees ook > Koken met kliekjes? 6 handige tips

Bron |  kliekipedia.nl

Redactie Margriet