Alles over citrusvruchten: zó kies, bewaar en eet je ze

Deel dit artikel:

Sommige vruchten zijn al zo normaal in onze keuken dat we er soms niet meer bij stilstaan of we ze wel op de juiste manier gebruiken. Hoe herken je een rijpe citroen? En waar kun je je sinaasappels het best bewaren?

We hebben het antwoord op deze vragen en meer. Vanaf nu kun je altijd genieten van de lekkerste én meest verse citrusvruchten.

Zo kies je het beste exemplaar

De ideale citrusvrucht is stevig, maar geeft wel mee wanneer je erin knijpt. Een té harde vrucht geeft waarschijnlijk weinig sap. Vruchten die aan de buitenkant bruin worden of deuken hebben, kun je beter altijd vermijden. Hoewel het niet hoeft te betekenen dat de vrucht vanbinnen niet lekker is, is de kans wel groter dat hij al wat ouder is en dus sneller zal uitdrogen of rotten.

Zo bewaar je de vruchten

Je kunt citrusvruchten binnen en buiten de koelkast bewaren. Wanneer je ze op kamertemperatuur bewaart, drogen ze sneller uit. Hierdoor zullen ze minder en minder sap geven. De koelkast kan dit proces vertragen. Op kamertemperatuur zijn citrusvruchten vaak een week houdbaar, in de koelkast wel twee tot vier weken. Wel is het belangrijk om erbij te vermelden dat de vrucht op kamertemperatuur het lekkerst en sappigst is. Waar je je vruchten ook bewaart, zorg ervoor dat ze nooit op elkaar gestapeld liggen. Zo komt er sneller vocht tussen, wat tot schimmel leidt.

Lees ook
6x waarom citroen eigenlijk onmisbaar is in je toilettas

Zo eet je de vruchten

Het beste moment om een citrusvrucht te eten, is een week na aankoop. Later kan dus wel, als je ze gekoeld bewaart, maar ze zullen gewoonweg minder lekker zijn. Om zo veel mogelijk uit je vrucht te halen, kun je de schil bewaren voor in gerechten. Geraspte citroenschil doet het bijvoorbeeld ontzettend goed in pasta met vis. Maar de schil van citrusvruchten is ook heerlijk in cocktails of salades. Je kunt de schil ook in stukken snijden en in een mix van suiker en water laten weken tot ze zacht zijn. Voeg deze vervolgens toe aan baksels zoals cake, of dip ze in gesmolten chocolade voor een friszoete snack.

Bron | Food52, Real Simple
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.