Waarom boter écht altijd op kamertemperatuur moet zijn

Deel dit artikel:

Eerlijk: wacht jij altijd tot je boter op kamertemperatuur is voordat je ermee gaat bakken? Is dat nou écht nodig?

Het antwoord is: ja. Je baksel kan zelfs een beetje mislukken wanneer je met te koude klontjes aan de slag gaat.

Schiften

Als je ingrediënten gebruikt die op het moment dat je gaat bakken verschillen in temperatuur, kan je beslag gaan schiften. Dit betekent dat ze niet goed met elkaar mengen, waardoor je beslag korrelig blijft. Dan kun je mixen, roeren en met de garde in de weer gaan wat je wilt: je uiteindelijke taart, cake of andere baksel wordt er niet lekkerder op.

Lucht

Boter op kamertemperatuur is bovendien een stuk makkelijker op te kloppen. En dat is belangrijk. Want als er genoeg lucht in zit, kunnen ingrediënten zich makkelijker met de boter mengen. Ook in de oven zet de lucht in de boter weer uit, waardoor de taart of koekjes die je aan het bakken bent lekker luchtig blijven en gelijkmatig gaar worden. Alleen met boter op kamertemperatuur kun je dus een perfecte, luchtige cake krijgen of een taart die net zo mooi is als op de foto in je favoriete bakboek.

Is je beslag toch geschift? Geen zorgen, dít is de verrassende truc waarmee je je baksel nog kunt redden.

Bron | AD
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief