Biefstuk bakken: zo doe je dat!

Deel dit artikel:

Goudbruin van buiten en mooi rosé van binnen: het bakken van een biefstukje is een precisiewerkje. Maar: met de tips van deze drie slagers kan het bijna niet misgaan. In acht stappen bak je de perfecte biefstuk.

Stap 1: gebruik het juiste vlees

Biefstuk is de naam voor een steak van rundvlees. Hoewel volgens deze handige uitleg je maar liefst 33 soorten biefstuk uit één koe kunt halen, zou tournedos (of ossenhaas) de malste biefstuk zijn. Dat is meteen ook het duurste stukje, een prima alternatief is (kogel)biefstuk.

Stap 2: laat biefstuk op kamertemperatuur komen

Haal het vlees voordat je wilt bakken uit de koelkast en laat het een halfuurtje op kamertemperatuur komen. Als het vlees te koud de pan ingaat, wordt de buitenkant namelijk wel gaar en de binnenkant niet. Volgens Slagerij Spoelder gaat je biefstuk daardoor smoren in plaats van bakken. Omdat er geen bruin en beschermend laagje op je biefstuk ontstaat, droogt je biefstuk sneller uit. En dat wil je nou juist niet.

Stap 3: kruiden

Kruid de biefstuk met grof zeezout en peper of maak een eigen kruidenmengsel van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en bestrooi het vlees daarmee. Ook lekker is deze kruidenolie met basilicum, oregano en tijm.

Stap 4: bakken en braden

Bak de biefstuk in een koekenpan of grillpan.

In de koekenpan: de vrouwvandeslager geeft deze werkwijze aan voor het bakken van een biefstuk: verhit een koekenpan op hoog vuur en zet deze lager zodra het goed heet is. Voeg daarna een klontje boter bij (roomboter of margarine) en wacht tot de boter verkleurt. Daarna leg je de biefstukjes in de pan. Houd twee minuten per kant aan voor een medium gebakken biefstuk, drie minuten voor medium rare of vier minuten voor medium.

In de grillpan: Slagerij Spoelder tipt het gebruik van de grillpan. Als je die pan gebruikt, krijgt je stukje vlees volgens hen niet alleen die mooie grillruitjes, de buitenkant schroeit ook eerder dicht waardoor het vlees lekker sappig blijft. Als je trouwens naar de grillpan grijpt, kun je het beste het vlees met wat olie inkwasten. Geef je namelijk de pan het vet, dan zou het tussen de ribbeltjes in de pan blijven liggen en bestaat de kans op walmen. Verhit de pan, laat het biefstukje 1 minuut rondom bruin worden en braad het daarna ongeveer 3 minuten voor een medium gebakken steak.

Prik trouwens nooit met een vork in het vlees, dan prik je ’m ‘lek’.

Tip: De Keurslager legt uit dat je de biefstuk rare, medium en weldone kunt bakken, deze termen geven aan hoe je je vlees gebakken wilt hebben. De gaarheid hangt trouwens ook af van de dikte van het stukje vlees. Wil je zeker weten dat je biefstuk rare, medium of welldone is? Gebruik een zogenoemde kernthermometer. Hier vind je een overzicht welke temperatuur bij welke gaarheid hoort.

Stap 5: tijd voor een rustmomentje

Haal het vlees uit de pan en vouw het in aluminiumfolie of leg het op een bordje onder de folie. Het rusten zorgt ervoor dat de sappen goed in het vlees trekken en zich verdelen.

Stap 7: de perfecte jus maken

Een lekker biefstukje kan niet zonder jus. Hoe je die maakt? Dat lees je in dit handige artikel: zo maak je de ultieme jus.

Stap 8: serveren!

Tijd om te eten! Combineer een biefstukje bijvoorbeeld met deze krokante aardappelschijfjes. Of lekker met een kruidenpasta met courgette.

Eet smakelijk!

Bron: vrouwvandeslager.nl, spoelder, keurslager.nl
Beeld: iStock

Lees ook:

Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees
Smeuïge gehaktballen? Dit is het geheim!
Zelf een lekker visje bakken? Dit zijn dé tips

Bekijk ook:

Martha Stewart heeft ook nog een paar tips voor je in deze handige video:

Leuke artikelen van margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief