Bakwedstrijd: stem op jouw favoriete herfstbaksel

Deel dit artikel:

Zes weken geleden vroegen we in Margriet lezeressen naar hun favoriete herfstbakrecept. Uit alle inzendingen hebben we deze zes recepten uitgekozen. Vanaf volgende week plaatsen we iedere woensdag een van deze recepten op de Margriet.nl.  Wie er uiteindelijk met de titel vandoor gaat, beslissen de lezers en wordt op de Margriet Winter Fair bekend gemaakt. Dus: bak mee, proef, geniet en stem!

U kunt niet meer stemmen. 

2 pompoencake_9494

Pompoencake met kokosroomtopping

Dayenne Bos | “Dit recept is een paar weken geleden ontstaan toen ik aan het experimenteren was met groente in zoete baksels,” vertelt Dayenne Bos. Eerder had ze al eens courgette en rode bietjes in een brownie verwerkt, nu vroeg ze zich af wat ze zou kunnen doen met een pompoen uit de moestuin van haar ouders. De overeenkomst met worteltaart was snel bedacht; ze ging er taart van maken! “Als natuurvoedingsadviseur vind ik het belangrijk dat we bewust met voeding omgaan. Daarom wil ik laten zien dat er gluten-, suiker- en koemelkvrij ook van alles te genieten valt.” Blogger Dayenne (dayennefoodblog.com) hoopt dat meer mensen ervan kunnen genieten nu hij in Margriet staat. Dat zou een mooie opsteker zijn voor haar kookboek, dat misschien dit najaar verschijnt.”

 

 

 

 

clafoutis_9420

Pruimen-appelclafoutis

Marjon Orbons | Sinds haar twaalfde bakt ze al, meestal op vrijdagmiddag. Eerst was dat cake in allerlei varianten, maar inmiddels is haar smaak verschoven naar baksels met vers fruit. “Fris en een beetje ‘klef’, zoals deze clafoutis. Maar bijvoorbeeld ook appeltaart of worteltjestaart. Ik kies bij voorkeur voor recepten die simpel, fruitig en kleurrijk zijn. Met heel weinig iets lekkers maken is de kunst.” Het ideale moment om van de clafoutis te genieten? “Meteen als hij uit de oven komt! Hij is heerlijk als dessert, doet het goed bij de thee, maar smaakt op een herfstige namiddag ook lekker bij een glaasje port.”

 

 

 

 

 

3 peacontaart_9511

Pecannoten-perentaart met gezouten karamel

Miriam Rybier | Miriam bakt geregeld en gaat ingewikkelde taarten niet uit de weg. “Door mijn ziekte MS ben ik arbeidsongeschikt geworden. Ik zie ook slecht. Om die reden kies ik bewust voor taarten die ik in etappes kan maken. Zo kan ik tussendoor rust nemen, dingen voorbereiden of over meerdere dagen uitspreiden. Het zijn recepten die technisch wat ingewikkelder zijn, maar voor mij goed te doen. Dit recept is ontstaan door het combineren van eerdere baksels: een pecannotentaart, een perentaart en een taart met gezouten karamel. Ik zet de taart een aantal uren in de koelkast, zodat de vulling mooi opstijft. Als ik hem als dessert serveer, zet ik hem tien minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en schep ik er een bol vanille-ijs bij.”

 

 

 

 

scones_9403

Appel-fudgescones met bramenjam

Esther Sijben | Haar chocolade-cheesecake verschijnt elke verjaardag op tafel. Ze bakt graag brownies, wafels, muffins en cakes met wisselende smaken. En voor hartige kaastaarten is ze ook altijd in. “Eigenlijk bak ik elk weekend wel. Zelf maken is leuk, lekker, gemakkelijk en een ideale gezinsactiviteit. Mijn recepten zijn daarom nooit ingewikkeld en hebben geen lange bakduur. Deze scones bedacht ik nadat we tijdens een wandeling door de duinen bramen hadden geplukt. Ik heb ze bij thuiskomst gemaakt met ingrediënten die voor handen waren. Ze zijn heerlijk bij de koffie of thee. De jam en clotted cream serveer ik apart in mooie schaaltjes. En ik strooi wat fijngesneden fudge over de room.”

 

 

 

 

6 appelmoestaart_9518

Kruidige cognac-appelmoestaart

Mandy en Diny van Veen | Diny: “Omdat Mandy niet houdt van traditionele appeltaart kwam ik op het idee om te bakken met appelmoes. Ik kwam tussen mijn kookboeken een notitie tegen over een kruidige variant en ben gaan experimenteren. Het was nog lekker ook!” Mandy: “Mijn moeder de fanatiekste en meest bedreven bakker van ons twee. In een handomdraai maakt ze de lekkerste taarten, cakes en toetjes. Zelf ben ik meer van de styling en presentatie en dat was bij dit recept een mooie aanvulling. De appelmoestaart decoreer ik graag met poedersuiker, die steekt mooi af bij de bruine kleur van de specerijen. Uit bakpapier knip ik verschillende stersjablonen, zodat die mooi wit kleuren.”

 

 

 

 

1 boomgaard_9459

Romig boomgaard-feestje

Daniëlle Dingemans | In de zomer vindt ze het heerlijk om te bakken met vers fruit. En in de winter lonken de specerijen. Deze herfsttaart van Danielle combineert het beste van die twee seizoenen. Een variatie van vers geoogste, friszoete appels mét kaneel en karamel. “Ik heb dit recept begin dit jaar bedacht toen ik me inschreef voor een bakwedstrijd,” vertelt ze. “Ik wilde een taart maken met echte smaken en zo veel mogelijk regionale producten. Het boomgaardfeestje wordt het mooist als je de appels op het laatst nog een ‘laklaagje’ geeft van gelijke delen abrikozenjam en water. Dit verwarm je en schenk je er voorzichtig over.”