Alles over de lekkerste lentewijnen

Deel dit artikel:

Als de zon aan kracht wint, begint het te kriebelen. We willen naar buiten, op het balkon of in de tuin genieten van zonnige dagen en zwoele avonden. En hoe kan dat beter dan met een hapje op tafel en een lekkere wijn in het glas?

Margriet samen met Wijnvoordeel

Niet alleen onze winterkleding verdwijnt in het voorjaar achter in de kast. Ook stevige rode wijnen mogen plaatsmaken voor lichtere en fruitige wijnen. Naarmate de zon krachtiger wordt, grijpen we vaker naar frisse witte wijnen. We willen het voorjaar in ons glas! Maar wat is nou de perfecte lentewijn en hoe bewaar je die als de fles niet leeg gaat? Wijnvoordeel heeft de antwoorden.

Fris als een lentebries

Een glas witte wijn is net zo fris als het voorjaar. In witte wijnen zijn grofweg drie smaaktypen te onderscheiden. Allereerst de wijnen waarin fruit de hoofdrol speelt. Dat betekent een mand vol groene appels, citrus, friszure bessen en een handjevol exotisch fruit. Een Sauvignon Blanc uit Frankrijk is zo’n frisse, fruitige wijn. Heerlijk om zo van te genieten, onweerstaanbaar bij asperges en salades. Mag de wijn iets intenser van smaak zijn? Denk dan eens aan een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. En zet daar dan gerust een schaaltje olijven naast.

Verfijnd droog en soepel

De tweede categorie is droog en soepel. Minder strak dan de eerste wijn en toch heerlijk puur van smaak met hinten van peer en abrikoos. Aan houtrijping doen de wijnen uit deze categorie niet. Geen romige smaken, wel frisse citrus. De ene keer aangevuld met voorjaarsbloesem, de andere keer met een vleugje honing. Denk daarbij aan een smakelijke Chardonnay, een elegante Sancerre of een sappige Riesling. Verfijnd wit om met smaak van te genieten. Erg lekker in combinatie met pasta, witte vis en garnalen.

Lekker mollige boterbabbelaar

Mag het allemaal ietsje meer zijn? Dan gaan we naar een glas vol tropisch fruit als perzik, nectarine, banaan en ananas, boterzacht aangevuld met een zwoele hint vanille. Volle witte wijnen zoals een klassieker uit de Bourgogne of een houtgerijpte Chardonnay uit Californië. Lekker mollige wijnen, die vragen om gerechten met roomsaus en om zwoele zomeravonden.

Hip en vol roze zomerfruit

Wil je de wijnwereld op z’n zonnigst ervaren? Kies dan voor een rosé, de roze zomerkoning die nu hipper is dan ooit. De bekendste rosés komen uit de Provence en trakteren ons op de smaak van aardbei, framboos en kruiden. Sappige wijnen met een bite, die inmiddels ook zijn ontdekt door de Amerikanen. Bootladingen vol worden er naar de Verenigde Staten verscheept, en dat doet wat met de prijs. Gelukkig zijn er nog altijd betaalbare en lekkere varianten uit de Provence verkrijgbaar. De lichte, mineralige met frisse zuren gaat perfect samen met tapas, de mildere en zachte variant smaakt perfect bij vis. En staat er paella op het menu? Schenk dan een heerlijke rosé uit Spanje. Olé rosé!

Feestelijke bubbels

Lente of zomer. Wil je het leven vieren op z’n Italiaans, geniet dan van een glas feestelijk bruisende Prosecco. Met z’n lage alcoholpercentage en frisse en fruitige karakter geldt dit als de heerlijke voorjaars- en zomerwijn voor elk moment. Een Prosecco Frizzante heeft meer tijd doorgebracht in de tank en zo een fijner parelsnoer van belletjes ontwikkeld dan een Spumante. Daardoor is de Frizzante ook net iets duurder. Populair en lekker zijn ze allebei.

Voor en na het genieten

Wil je jezelf in de watten leggen, dan ontkurk je natuurlijk de wijn waar je trek in hebt. Ongeacht seizoen, druivensoort of kleur. Als je de wijn serveert op de juist temperatuur, wordt het extra genieten. Maar wat is de perfecte serveertemperatuur en hoe bewaar je een geopende fles wijn? In onderstaande tabellen geven we aan hoe je optimaal van je glas wijn geniet.

Serveertemperatuur wit, rosé en mousserend
Frisse witte wijnen 7-9 °C
Droge witte wijnen 8-10 °C
Volle witte wijnen 10-12 °C
Rosé 8-10 °C
Prosecco 8-10 °C

Serveertemperatuur rode wijn
Licht en fruitig 14-16 °C
Soepel en rond 16-18 °C
Vol en krachtig 16-18 °C

Wijn bewaren

Onder invloed van zuurstof verandert een geopende wijn van smaak, soms al na een dag. De wijn oxideert en krijgt een zure geur en smaak. Kou vertraagt dat proces. Zet een aangebroken fles wijn, ongeacht de kleur, daarom in de koelkast. Rode wijn blijft zo nog twee dagen op smaak, witte wijn en rosé zo’n vier dagen en een zoete witte wijn tot vijf dagen. Die fles hoeft dus echt niet vandaag leeg. Overmorgen genieten kan ook. In het glas óf verwerkt in een lekkere saladedressing.

Meer wijnweetjes

Wil je nog meer weten over wijn? Vraag het Peter, de vinoloog van Wijnvoordeel. Of volg snel en makkelijk online hun mini-wijncursus Leer mij wijn kennen. In korte video’s worden daarin alle wijngeheimen uit de doeken gedaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.