Kaas is de baas! 4 heerlijke gerechten waarin kaas de hoofdrol speelt

Deel dit artikel:

De meeste Nederlanders zijn gek op kaas. Zachte geitenkaas en mozzarella worden steeds vaker gebruikt in salades of op een pizza. Maar er zijn ook verse witte kazen waarvan je misschien minder goed weet wat je ermee kunt. Even voorstellen: mascarpone, halloumi, burrata en ricotta.

Ricotta-cheesecake met witte chocolade (6-8 personen)

  • 100 g witte chocolade, grof gehakt
  • 500 g ricotta, op kamertemperatuur
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 100 g amandelmeel
  • 4 eieren + 2 eidooiers
  • 1 tl vanille-extract
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 reep witte chocolade à 100 g (gekoeld)
  • 2 tl boter

Extra nodig: springvorm ø 20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Doe de gehakte chocolade in een hittebestendige kom en breng in een pan een laagje water zacht aan de kook. Zet de kom in de pan, zorg dat het water de kom niet raakt. Dek de pan af en zet het vuur uit. Laat de chocolade zo smelten. Klop de ricotta met de suiker en het amandelmeel met een mixer tot een glad mengsel. Klop er dan de eieren en de eierdooiers, de vanille en de helft van de citroenrasp door. Roer als laatste de gesmolten chocolade door de massa. Schep ‘m in de vorm en bak de taart in het midden van de oven in 30-40 min. gaar. De binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn. Neem de taart uit de oven en laat ‘m helemaal afkoelen. Verwijder de vorm. Schaaf met een scherp mes schuin in de lengte flakes van driekwart van de reep. Smelt de rest van de chocolade samen met de boter zoals hierboven beschreven, doe ‘m over in een spuitzakje en maak een mooi streeppatroon op de taart. Garneer met de choco-flakes en de rest van de citroenrasp.

Bereidingstijd
: ± 40 min. + ± 40 min. oventijd + afkoelen

Burrata op basilicum-erwtjespuree (voorgerecht, 2 personen)

  • 300 g doperwtjes (diepvries)
  • ± 2 tl citroensap
  • ½ teen knoflook, geperst
  • ½ bosje basilicum + extra om te garneren
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper, zout
  • 2 kleine bollen burrata

Bereidingswijze:
Kook de erwtjes 3 min. in ruim kokend water. Spoel koud af en laat ze uitlekken. Houd wat erwtjes apart om te garneren en pureer de rest samen met het citroensap, de knoflook, het basilicum en 2 el van de olie. Verdun eventueel met wat water. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over twee borden en zet er een bol burrata op. Maal er peper boven, besprenkel met de rest van de olie en garneer met de rest van het basilicum en de achtergehouden erwtjes. Lekker met dun gesneden stokbrood.

Bereidingstijd: ± 10 min.

Halloumi-friet met avocado-yoghurtdip (snack, 4 personen)

Voor de dip

  • 2 (biologische) limoenen
  • vruchtvlees van 2 avocado’s
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • vers gemalen peper, zout
  • blaadjes van 1 takje munt, fijngesneden + extra om te garneren

Voor de friet

  • olie om te frituren
  • 450 g halloumi, in frietrepen
  • ± 80 g bloem

Bereidingswijze:
Rasp de schil van een limoen en pers hem uit. Snijd de andere limoen in partjes. Pureer voor de dip de avocado met de yoghurt, het limoensap, de limoenrasp en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout en wat fijngesneden munt. Verwarm voor de friet de olie in een (frituur)pan tot 180 ºC (of tot een blokje brood in 20 sec. bruin bakt). Wentel de halloumi-friet door de bloem en frituur in delen in ± 2 min. gaar. Laat kort uitlekken op keukenpapier en serveer meteen met de dip, de limoenpartjes en de extra munt.

Bereidingstijd: ± 25 min.

Pasta met mascarpone, bloemkool en pancetta (hoofdgerecht, 4 personen)

  • 300 g penne, fusilli of conchiglie
  • 100 g pancetta, in blokjes
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 350 g mascarpone
  • 1 el bloem
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook, geperst
  • blaadjes van 2 takjes salie of 2 takjes rozemarijn in plukjes
  • vers gemalen zwarte peper, zout

Extra nodig: lage ovenschaal van ± 2 l inhoud

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kook intussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak de pancetta in een koekenpan zonder vet op laag vuur in 8-10 min. knapperig. Giet de pasta af en meng in een grote kom met de uitgelekte pancetta, bloemkool, mascarpone, bloem, de helft van de Parmezaanse kaas, de knoflook en de helft van de salie. Breng op smaak met veel peper en eventueel zout. Schep het mengsel in de ovenschaal. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak in het midden van de oven in 20-25 min gaar. Laat ± 5 min staan voor het opdienen.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 25 min. oventijd + 5 min. rusttijd