Deze 2 bijzondere recepten met peer wil je écht proberen

Deel dit artikel:

Deze twee recepten met peer zijn de moeite waard om eens te proberen. Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat peren supergezond zijn. Zo verminderen peren de kans op hart- en vaatziekten, geven ze je immuunsysteem een boost én zorgen ze voor een stralende en egale huid.

Als je peer verwerkt in onderstaande recepten, smaken ze nog nét iets lekkerder dan uit de hand.

Broodje hamburgers met peer en groene asperges (4 personen)

De ingrediënten:

  • 4 peren (type conference)
  • 400 g rundsgehakt
  • 100 g kleine groene asperges
  • 100 g veldsla
  • 1 el gehakte
  • peterselie
  • 1 el gehakte oregano
  • 1 citroen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 4 dikkere sneetjes
  • zuurdesembrood
  • worchestershiresaus
  • tabasco
  • 1 à 2 el perensiroop • boter
  • fleur de sel
  • peper en zout

Zo maak je de rundsburger met peer en groene asperges

  1. Meng voor de burgers het gehakt met de sjalot, de peterselie en de oregano.
  2. Breng op smaak met worchestershiresaus, tabasco, peper en zout. Vorm er 4 burgers van die op het brood passen. Verhit de olie en bak de burgers hierin bruin en net gaar.
  3. Besprenkel de peer met citroensap. Verhit de boter samen met de perensiroop en bak de plakjes peer hierin op de laagste pit, zodat ze licht karamelliseren.
  4. Verhit een grillpan. Bestrijk de aspergetips dun met olie en gril ze licht in de pan. Schep ze eruit en gril dan het brood in dezelfde pan.
  5. Leg op elk sneetje brood een burger, verdeel de peer erover en garneer met de veldsla en de aspergetips.

Pavlova met stoofpeertjes (nagerecht, 4-6 personen)

De ingrediënten:

  • 6 eiwitten
  • 250 g kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl maïzena
  • 3 el poedersuiker
  • 2 tl natuurazijn (transparant)
  • 300 ml slagroom
  • 50 g pistachenoten, gehakt
  • voor de stoofpeertjes
  • 500 g stoofpeertjes, bijv. Gieser Wildeman)
  • 500 ml rode wijn
  • 240 g suiker
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je de pavlova met stoofpeertjes

  1. Schil voor de stoofpeertjes de peren in hun geheel en laat het steeltje zitten. Verwarm de wijn met de suiker en het kaneelstokje, zet de peren in de pan en kook ze ± 1½ uur of tot ze zacht zijn.
  2. Haal de peertjes uit de pan en kook de wijn op middelhoge pit in tot een siroop. Zet de peertjes terug in de pan en laat volledig afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 100°C. Meng 1 eetlepel suiker met het bakpoeder en de Maïzena en zet opzij.
  4. Klop de eiwitten met een derde van de suiker in een keukenmachine  tot het mengsel begint te glanzen.
  5. Voeg nog een derde suiker toe en klop verder. Voeg het laatste deel suiker toe en klop tot het eiwit stijf en glanzend is.
  6. Meng nu de azijn door het maïzena- en bakpoedermengsel en schep het door het eiwit.
  7. Schep het eiwit in pieken op een met bakpapier beklede bakplaat en maak daarbij de buitenrand hoger dan het midden.
  8. Zet 2½ uur in de oven met deur op een kier.
  9. Laat de pavlova helemaal afkoelen in de oven.
  10. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en schep deze in het midden van de pavlova.
  11. Zet de afgekoelde peertjes op de slagroom en lepel er nog wat wijnsiroop over.
  12. Bestrooi met de pistachenoten.

Bereidingstijd: ± 2 uur + 2 ½ uur oventijd + afkoelen

Fotografie | Diane Hendrikx
Recepten en styling | Ilse D’Hooge

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.