10x lekkere tapashapjes

Deel dit artikel:

Niets gezelliger dan samen eten delen: als er tapas op het menu staan, eet je allerlei leuke kleine gerechtjes in plaats van één grote schotel. Tapas zijn officieel van Spaanse afkomst, maar steeds vaker kunnen de hapjes ook een andere oorsprong hebben.

Bijvoorbeeld Italië… Zo nemen Lucio Galletto en Davide Dale je met alle liefde mee langs de kusten van de hele Méditerranée.

Winnen!

En hun fijne kookboek vol regionale maaltijden kun jij nu winnen! Want wij mogen namelijk 2 exemplaren weggeven!

Vul snel je gegevens in om kans te maken:


Op margriet.nl vind je geregeld heerlijke recepten, hieronder vind je een overzicht van verschillende tapas waar je blij van wordt.

Aardappeltortilla

Dit heb je nodig:

  • 500 g vastkokende aardappels, geschild
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 6 eieren
  • 100 ml melk

Zo maak je het
Snijd de aardappelen in plakjes van 1-2 mm. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de helft van de aardappels 5 min. en schep ze op een bord. Verhit opnieuw 1 el olijfolie en bak de rest van de aardappels. Fruit de ui in de koekenpan. Klop de eieren los met de melk. Meng er de aardappel en ui door. Verhit in de koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Verdeel het tortillamengsel over de bodem. Bak de tortilla op matig vuur in 10 min. goudbruin en gaar, keer de tortilla halverwege met een deksel of bord. Laat 5 min. afkoelen en snijd in punten.

Geroosterde vijgen met honing

Dit heb je nodig:

  • verse vijgen
  • zachte geitenkaas
  • honing
  • 3-4 takjes tijm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak een mengsel van de honing met tijm. Snijd de vijgen in vieren open, maar niet helemaal door. De vijgen staan nu als een ‘bloem’ open. Leg de vijgen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vul ze met de zachte geitenkaas en zet het geheel 12 min. in de oven.  Schenk het honingmengsel over de vijgen en serveren maar!

Auberginerolletjes met feta en verse spinazie

Dit heb je nodig:
(voor circa 6 rolletjes)

  • 1 grote aubergine
  • 100 g feta
  • 2 handen verse spinazie
  • 1 eetlepel honing
  • pecannoten (of andere noten, zoals walnoten)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de verse spinazie fijn. Brokkel de feta in een kom en kneed ‘m samen met de verse spinazie. Hak de noten grof en kneed dit ook door je vulling van feta. Voeg naar wens peper toe.
Was de aubergine, dep ‘m droog en snijd de aubergine in dunne plakken. Leg op het uiteinde van een plak de vulling en rol de plak op. Doe dit bij alle plakken. Leg alle rolletjes in een ovenschaal en smeer op elke rol een beetje honing. Zet de schaal 20 min. in de oven.

Crostini met champignons en Parmezaan

Dit heb je nodig:

  • 1 ciabatta of stokbrood
  • 1 doosje kastanjechampignons
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • teentje knoflook
  • 1 bosui

Zo maak je het
Snijd het brood in dunne plakken van ongeveer 1,5 cm. Rooster de plakken in de broodrooster, koekenpan of oven. Als de broodjes knapperig en bruin zijn, smeer je het teentje knoflook over de crostini’s.

Snijd de champignons in vieren en de bosui in kleine ringetjes. Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de champignons ongeveer 5 min. en voeg de bosui op het laatst toe. Leg de champignons met bosui op de crostini’s, strooi er Parmezaanse kaas over, dan wat peper en zout erop en klaar!

Voor meer inspiratie voor beleg op een crostini, kijk naar 5x lekkers op een toastje.

Wraps met hummus en avocado

Dit heb je nodig:

Zo maak je het
Maak je wrap extra krokant door ‘m kort te bakken in een droge pan. Smeer er een laagje hummus op. Snijd de avocado, paprika en komkommer in plakken. Verdeel de groente in het midden en leg er de hand spinazie op. Maak het af met nog wat alfalfa en rol de wrap op. Je kunt eventueel satéprikkers in de wrap doen voor versteviging. Snijd ‘m in stukken en leg die op een bord.
Ook lekker: je kunt de wrap natuurlijk ook met andere groentes vullen.

Gefrituurde mozzarella met kappertjes en pesto

Dit heb je nodig:

  • 24 mini mozzarellaballetjes
  • 2 el kappertjes
  • 4 el bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 75 g panko (grof Japans broodkruim)

Voor de pesto

  • 50 g rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el pijnboompitten
  • 70 ml olijfolie frituurolie

Zo maak je het
Laat de mozzarella en de kappertjes goed uitlekken. Dep beide goed droog en hak 
de kappertjes fijn. Schep de bloem, de losgeklopte eieren en de panko elk in 
afzonderlijke diepe borden. Schep de 
kappertjes door de panko. Haal de 
mozzarellabolletjes door de bloem, het ei en de panko. Herhaal nog een keer, zodat elk bolletje een stevig korstje heeft. Leg de bolletjes 15 min. in de vriezer. Pureer voor de pesto de rucola, de knoflook, de kaas en de olijfolie tot een smeuïge pasta. 
Verwarm de frituurolie tot 180 °C en 
frituur de bolletjes goudbruin. Laat ze 
uitlekken op keukenpapier en serveer met de pesto.

Mini geitenkaastaartjes

Dit heb je nodig:

  • 1 el roomboter
  • 6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • peper en zout
  • 6 plakjes ontdooid bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 200 g zachte geitenkaas

Zo maak je het
Deze taartjes smaken lauwwarm het best. Je kunt ze van tevoren bakken en tijdens je feestje in een hete oven opwarmen. Hier zie je hoe je ze maakt.

Mosselen met bearnaisesaus

Dit heb je nodig:

  • 25 g boter
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 2 kg mosselen, schoongemaakt
  • grof zeezout
  • bearnaisesaus (zie recept)
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 el verse dragon, fijngehakt
  • 3 el rode wijnazijn
  • 3 eidooiers
  • 130 g geklaarde boter
  • zout en peper

Zo maak je het
Dit gerechtje (dat je ook als voorgerecht kunt opdienen) is niet moeilijk te maken, maar wel heel lekker. Zo maak je ze.

Lepeltje paella met garnalen en chorizo

Dit heb je nodig:

  • ¼ tl saffraanpoeder of mespunt saffraandraadjes
  • 2 dl witte wijn
  • 8 dl kippenbouillon
  • 4 el olijfolie
  • 200 g chorizo, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 200 g tomaten, in kleine blokjes
  • 300 g risottorijst
  • 250 g doperwten
  • 500 g gepelde gamba’s
  • ½ bosje bladpeterselie, fijngehakt

Zo maak je het
Vul een klein espressokopje of serveer deze lekkere paella op een mooie (amuse)lepel.

Fijne feesthapjes

Zin om even lekker uit te pakken en meer dan tien recepten te maken? Deze 13 feesthapjes zijn ook niet te versmaden.

 

Bekijk ook:

 

Tip zet ook eens olijven, kippenpootjes, stukjes worst (chorizo) en kaas (manchego) of gehaktballetjes en brood met aioli op tafel. Hmm!