Waarom zijn vaatdoekjes eigenlijk geel?

Deel dit artikel:

Het bekende, gele vaatdoekje is lang onderwerp van gesprek geweest. Dat deze doekjes snel krioelen van de bacteriën en daarom geregeld aan vervanging toe zijn, weten we inmiddels. Maar waarom zijn ze eigenlijk geel?

Het gele vaatdoekje

Om dit misverstand meteen op te helderen: vaatdoekjes zijn er ook in het blauw, roze en groen. De gele variant is alleen het meest bekend. Het misschien niet zo verrassende antwoord op de vraag waarom er verschillende kleuren bestaan: die verschillende kleuren zijn bedoeld voor verschillende schoonmaakklussen.

Het populaire gele doekje (dat trouwens ook in een groene variant te krijgen is), kan gebruikt worden voor verschillende schoonmaakklusjes in huis. De kleur geel staat dus voor ‘allerlei’. Deze ‘kleurafspraak’ is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Hetzelfde doekje gebruiken voor het toilet én het aanrecht is nou eenmaal geen hygiënisch idee.

Roze en blauw

Naast het gele doekje bestaan er ook blauwe en roze, of soms rode, doekjes. De blauwe zijn bedoeld om het interieur mee schoon te maken, roze zijn voor sanitair. Zo weet je altijd precies welk doekje voor welke schoonmaakklus is gebruikt.

Dat het gele doekje het populairst is, komt waarschijnlijk door een verband tussen geel en schoon. Een woordvoerder van Sorbo, een bedrijf dat onder andere in schoonmaakmiddelen handelt, vertelt dit aan NRC. Volgens hem zijn bedrijven in de jaren zestig en zeventig begonnen met het verband leggen tussen de kleur geel en hygiëne. Wat daarbij hielp, is dat we geel associëren met citrus. Citrus is lekker fris en past daardoor perfect bij schoonmaken. Zo groeide de associatie tussen geel en schoon.

Bron: nrc.nl

Je maakt je oven moeiteloos schoon met een beetje baking soda, water en azijn:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

We hebben nog meer handige schoonmaaktips