Van piccolo tot long black: dít betekenen al die verschillende koffiesoorten

Deel dit artikel:

Er zijn tegenwoordig zó veel verschillende koffiesoorten dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Wat krijg je ook alweer als je een cortado bestelt? En wat is het verschil tussen een ristretto en een espresso?

Hier een handig overzichtje van de verschillende koffiesoorten.

Lungo

Anders dan de naam doet vermoeden is een lungo een doodnormaal kopje koffie. Als je behoefte hebt aan een energieboost, dan is dit eigenlijk de beste keuze. Niet een espresso maar een lungo bevat namelijk de meeste cafeïne.

Espresso

Een espresso is een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor ‘uitpersen’, wat een verwijzing is naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie namelijk onder een hoge druk ‘geperst’ waardoor je een geconcentreerde smaak krijgt.

Ristretto

Een ristretto is een eigenlijk een soort geconcentreerde espresso. Bij het maken van deze koffie wordt er een beetje water gebruikt, waardoor bittere smaken uitblijven en de koffie een zoetzure smaak krijgt.

Macchiato

Een macchiato – niet te verwarren met een latte macchiato – is een espresso met een wolkje melkschuim. Dit koffiedrankje is ideaal voor mensen die een espresso te sterk van smaak vinden, maar een cappuccino te romig.

Piccolo

Bij een piccolo wordt er een klein beetje melk aan de espresso toegevoegd. Het gaat hierbij niet om een schepje melk bovenop de koffie, maar een scheutje melk in de koffie. Hierdoor is een piccolo lekker zacht en romig van smaak.

Cortado

Bij een cortado wordt de espresso als het ware ‘gesneden’ door warme welk. Er gaat net zo veel of soms net iets meer melk dan espresso in de koffie, waardoor het niet zo’n sterke smaak heeft. Deze melk heeft echter geen schuim, in tegenstelling tot een macchiato.

Lees ook: 3 heerlijke recepten voor een zelfgemaakte ijskoffie

Cappuccino

Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Bij een cappuccino schenk je eerst de espresso in en dan de opgestoomde melk. Hierdoor mengt de witte kleur van melk mooi met de kleur van koffie.

Flat White

Een flat white is een typisch Australische koffie. Dit drankje wordt gezet als een dubbele ristretto en aangevuld met warme melk en een dunne melkschuimlaag. De verhouding tussen koffie en melk is ongeveer hetzelfde als bij een cappuccino, maar door de hoeveelheid water die er wordt gebruikt voor het zetten van deze kop koffie heeft hij een wat verfijndere smaak.

Latte macchiato

Als je niet zo van de sterke koffie bent, dan is een latte macchiato perfect voor jou. Dit koffiedrankje bestaat namelijk uit warme melk, melkschuim en espresso. Tijdens het bereiden van dit drankje ontstaan er drie lagen in het glas, waardoor het ook nog eens een heel fotogeniek kopje koffie is!

Americano

De americano is dankzij zijn zachte en milde smaak een hele populaire koffiesoort. Het is eigenlijk een espresso die is aangelengd met heet water. Door het water is hij zacht van smaak en net iets minder sterk dan een espresso.

Long black

Ook de long black wordt aangevuld met water. De koffie die hierbij gebruikt wordt is alleen geen espresso maar een ristretto. Hierdoor is de long black wat krachtiger dan de americano, maar heeft hij wel een iets minder bittere smaak.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Douwe Egberts
Beeld | iStock