8 redenen waarom je altijd rijst in huis moet hebben…

Deel dit artikel:

Iedereen heeft wel een pak rijst in de kast staan. En zie hoe handig dat is, je kunt er namelijk meer mee dan koken alleen…  

Telefoon

O jee, je telefoon is nat geworden. Maar geen paniek! Op internet wordt vaak de tip gegeven om je telefoon een paar dagen in een afgesloten bak met ongekookte rijst te leggen. Op die manier wordt het vocht geabsorbeerd. Wel eerst even de accu en simkaart eruit halen. 

Warmtekussen

Heb je een stijve nek of verkrampte spieren? Maak een ‘warmtekussentje’. Vul een sok met rijst en leg deze ongeveer dertig seconden in de magnetron. Daarna op de pijnlijke plek leggen.

Voorkom roest

Wil je voorkomen dat je gereedschap roestig wordt? Plaats de materialen in een blik en vul die met ongekookte rijst, dat voorkomt roest. Hetzelfde kun je doen met je messenset.

Frituur op temperatuur?

Wil je controleren of de olie in je frituurpan heet genoeg is? Gooi er wat ongekookte rijstkorrels in. Begint de frituurolie daarna meteen te borrelen, dan is deze heet genoeg! Zinken de rijstkorrels? Dan moet je nog even wachten.

Bonenmaler schoonmaken

Heb je een koffiemolen? Het is belangrijk om die af en toe schoon te maken. Gewoon door ongekookte rijstkorrels te malen. Makkelijk toch? 

Schone vaas

Een vaas met een smalle hals is lastig schoon te maken, omdat je er niet gemakkelijk in kunt met een afwasborstel. De oplossing is de vaas tot de helft te vullen met warm water, een handjevol ongekookte rijst en een handjevol sodazout – gebruik hiervoor een trechter of maak er eentje van papier. Plaats daarna je hand op de opening van de vaas en schudden maar. Spoel de vaas na met water en laat drogen. In plaats van rijst kun je ook linzen gebruiken.

Geurverfrisser

Om je kasten, de slaap-, bad- of woonkamer lekker te laten ruiken: vul een glazen potje met ongekookte rijst en voeg tien tot twintig druppels etherische oliën toe. Meng het geheel goed en je hebt in een paar minuten een heerlijke geurverfrisser gemaakt.

Blindbakvulling

Soms staat in een recept dat je een bodem blind moet bakken. Dit betekent dat je op de bodem van het baksel bakpapier neerlegt en daarbovenop een blindbakvulling, dit om te voorkomen dat de bodem rijst. Behalve gedroogde peulvruchten, keramische bonen en bakknikkers kun je hiervoor ook rijst gebruiken.

Heb jij ook een handig trucje waarvoor je rijst gebruikt?