Superschoonmaaktip: dit goedkope middeltje helpt tegen schimmel in de badkamer

Deel dit artikel:

Het ziet er vies uit en kan in sommige gevallen zelfs ongezond zijn: schimmel in de badkamer. Hoe kom je eraan (je had de tegels toch net nog een flinke beurt gegeven?) en vooral: hoe kom je eraf? Deze expert heeft effectieve tips en een heel handig middeltje dat schimmelvlekken en -plekken laat verdwijnen… 

Maria Rosendal Kersten is schoonmaakexpert bij online platform Helpling. We vroegen haar eerder al naar handige tips om gele zweetvlekken uit shirts te krijgen en de afzuigkap goed schoon te maken. Deze keer onthult Maria haar tips om schimmel te voorkomen en legt ze uit hoe je de badkamer snel schoon krijgt als het toch de kop opsteekt.

Oorzaak van schimmel in de badkamer

“Schimmel ontstaat doordat een badkamer te vochtig blijft. Er zijn een aantal dingen die je daartegen kunt doen. Allereerst de badkamer zo droog mogelijk houden, dat vermindert de kans op schimmel behoorlijk. Dat doe je, zoals mensen waarschijnlijk wel weten, bijvoorbeeld door genoeg te ventileren. Dus zet ramen en deuren open zodat het vocht weg kan.”

En er is meer wat helpt. “Veel mensen denken na het douchen of badderen: laat maar zitten. Maar dat is júíst het moment waarop je nog iets kunt doen om schimmelvorming te voorkomen. Neem bijvoorbeeld de schermen van de douchecel na het douchen even af met een kleine trekker en maak de vloer droog met een grote.”

Meest gemaakte schoonmaakfout

Een van de meest gemaakte schoonmaakfouten: de plek nat achterlaten die je net hebt schoongemaakt, aldus Maria. Dat geldt voor de keuken of het toilet, en dus ook voor de badkamer. “Hierdoor hebben bacteriën vrij spel, die gedijen juist in een natte omgeving. En kringen liggen op de loer. Neem daarom na het schoonmaken van de badkamer vloer en muren goed af met een theedoek, zodat je zeker weet dat het helemaal droog is. De wc, waar de meeste bacteriën zich bevinden, kun je beter met toiletpapier afdrogen.”

Dit middeltje helpt tegen schimmel

Toch schimmel ontstaan? Maria weet hoe je die wegwerkt: “Maak een ‘pasta’ van baking soda en een beetje water. Die gebruik je op de plekken waar schimmel zich nestelt, zoals hoekjes en voegen, om ze goed schoon te houden. Gebruik een oude tandenborstel om de pasta aan te brengen en een schuursponsje voor het boenen. Even afspoelen, goed afdrogen en klaar ben je.”

Maria vlogt ook: filmpjes waarin ze meer tips geeft, vindt je op dit YouTube-kanaal.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.