Zo gaat de antiaanbaklaag van je pan veel langer mee

Deel dit artikel:

Een goede koekenpan, hapjespan of wok mét antiaanbaklaag gaat in principe een leven lang mee, toch? Ook al staan dit soort claims vaak op de verpakking van deze keukentools, is de waarheid helaas soms anders. Gelukkig bestaat er een simpel trucje waardoor je pan in het vervolg wél een leven lang meegaat.

En het kost maar twee minuten van je tijd.

Hoera, voor de antiaanbaklaag

Een van de vele goede uitvindingen – voor in de keuken – is toch wel de antiaanbaklaag in de pan. Nooit meer kookfrustraties tijdens het bakken van een ei of het omdraaien van een pannenkoek is goud waard.  Jarenlang hingen de flinterdunne antiaanbaklaagjes in een pan er in no-time als versleten bij. Bijna hadden we dit hulpmiddel dan ook, met pan en al, het raam uitgegooid. Tegenwoordig is het meeste kookgerei voorzien van een slijtvaste laag waar je u tegen zegt. Toch gebeurt het nog vaak dat de binnenkant van je pan nogal teleurstelt. Vertoont de antiaanbaklaag nu al scheurtjes? Zorg er dan voor dat je de nieuwe pan hierop voorbereidt door hem in te branden vóórdat je de pan op het vuur zet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Zo ga je te werk

Inbranden betekent dat je de pan zijn eigen antiaanbaklaag geeft. Over het algemeen doen we dit alleen bij het eerste gebruik van een gietijzeren pan. Doe je dit ook bij de nieuwe pan, met antiaanbaklaag, dan heb je honderd procent garantie dat de pan nog langer meegaat. Zo ga je te werk:

  • Geef de pan een grondige wasbeurt nadat je hem uit de verpakking hebt gehaald. Hiermee haal je achtergebleven restjes vuil en olie weg.
  • Droog de pan goed af.
  • Smeer de binnenkant van de pan in met een dun laagje olie. Canola- of plantaardige olie werkt het best.
  • Zet de pan een minuut of twee op middelhoog vuur en laat hem even goed verwarmen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de pan samen met de olie afkoelen.
  • Verwijder overgebleven restjes olie met keukenpapier.
  • Klaar!

Merk je na een tijdje dat de pan zijn antiaanbaklaag verliest? Herhaal bovenstaande stappen en de pan gaat weer lekker lang mee.

Bron | Real Simple
Beeld | iStock

 

Toe aan een nieuwe pannenset? In deze pannen kook je niet alleen sterrenmaaltijden, ze staan ook nog eens super stijlvol in de keuken! Nu met 55% korting. BESTEL HIER