Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Home

Wauw: dit is wanneer je in Nederland zeevonk kunt zien

zeevonk-in-nederland.jpg

Misschien ben je tijdens een strandwandeling op een zwoele zomeravond onverwachts wel eens tegen een lichtgevende blauwe gloed in het water aangelopen. Een prachtig verschijnsel, veroorzaakt door zeevonk. Maar wat is het precies en wanneer kun je in Nederland zeevonk zien?

We leggen het je uit. 

Wat is zeevonk?

Zeevonk is een soort alg, dat de zee een lichtgevende blauwe gloed kan geven. Maar daarvoor zijn wel een heleboel algen nodig. De alg moet zich daarom snel vermeerderen. Als er genoeg van deze eencellige organismen samen zijn, dan kan er door het bewegende water een chemische reactie ontstaan. Hierdoor ontstaat een blauw licht. Bij een golfslag of als je in ondiep water stapt kunnen de algen oplichten. Een magisch natuurverschijnsel om te zien, maar daar zijn wel de juiste weersomstandigheden voor nodig. 

Vooral als het zeewater warm is, de zon schijnt en er weinig wind is kunnen algen zich goed vermeerderen.

Zeevonk in Nederland 

Vooral wanneer er meerdere warme zonnige dagen achter elkaar zijn, is de kans op zeevonk groter. Over het algemeen verspreiden de algen zich in rustig, warm en ondiep zeewater het beste. Vooral als het in Nederland tropisch warm wordt en er weinig wind staat is de kans op zeevonk groot. Maar ook bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden kan zeevonk aan de Nederlandse kust ontstaan. Toch is het fenomeen vooral op dagen met 30 graden, waarbij het ook in de avond nog tot laat warm blijft, te bewonderen. 

Ben je alleen overdag op het strand? Dan kun je zeevonk herkennen aan een oranjerode kleur. Iets minder spectaculair dan lichtgevend blauw, dus het is zeker de moeite waard om een keertje tot laat aan het strand te blijven hangen.

Lees ook: Wanneer kun je het noorderlicht in Nederland zien?

Moeilijk voorspelbaar

Het blijft lastig om op een tropisch warme rustige dag te voorspellen waar de zeevonk precies te zien zal zijn. Daarom bestaan er een speciale Facebookpagina, waar mensen kunnen doorgeven waar in Nederland ze de zeevonk hebben gezien. Daarnaast is de zeevonk het meest indrukwekkend op een plek waar het ook goed donker is. Boswachter Cynthia Borras op Schiermonnikoog vertelt aan Natuurmonumenten dat dat op het Waddeneiland geen probleem is, en prachtig is om mee te maken. Mocht je dit jaar een vakantie in eigen land naar Schiermonnikoog op de planning hebben staan, houd dan zeker de zeevonk in de gaten. 

Bron | Weeronline, Natuurmonumenten
Beeld | Getty Images

Ook interessant