Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Home

Dit zijn de symptomen van een verbrande keel en zo verminder je de pijn

verbrande-keel.jpg

Hete thee is heerlijk, behalve als je te snel wilt en je per ongeluk een té hete slok naar binnen slurpt. In dat geval kan het momentje ontspannen al snel veranderen in een pijnlijk moment met een verbrande keel als gevolg. Maar hoe snel kun je écht spreken van een verbranding en wat zijn de symptomen?

Wij zetten alle belangrijke symptomen ervan voor je op een rij.

Gouden regel

Om ervoor te zorgen dat je je niet verbrandt wanneer je warme dranken nuttigt, is de gouden regel dat je vijf minuten moet wachten voor je het gaat drinken. Gloeiend heet water kan namelijk voor nare klachten zorgen waar je ook best lang last van kunt blijven houden. Wanneer je te maken hebt met een verbrande keel, zal het je al wel snel duidelijk zijn. Niet alleen zul je veel pijn ervaren, ook is de kans groot dat je plots moeite hebt met slikken.

Symptomen van een verbrande keel

De belangrijkste symptomen van een verbrande keel zijn namelijk hele erge pijn, het gevoel dat je keel ‘rauw’ is, irritatie, jeuk, een extreme droge keel en zeer veel moeite met slikken. Ook kan je keel ‘zwaar’ aanvoelen. In de meeste gevallen is een verbrande keel vooral erg onaangenaam en pijnlijk, maar genezen de klachten vanzelf binnen een week tot uiterlijk tien dagen. Houdt de pijn aan? Dan is het raadplegen van een arts belangrijk.

Lees ook:
Zere keel? Deze dingen kun je eten als je keelpijn hebt

Pijn verminderen

Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen. Een paar keer per dag gorgelen met koud water kan de pijn verlichten. Herhaal dit drie tot vier keer per dag voor het beste resultaat. Ook het drinken van veel vloeistoffen kan helpen. Een droge keel verergert te pijn namelijk, dis probeer dit te voorkomen door voldoende te drinken. Hard voedsel kan de pijn verergeren. Vloeibaar voedsel zoals yoghurt, soep en smoothies is daarom aan te raden. Ook rauwe groenten kunnen te hard aanvoelen, waardoor zachtere groenten uit blik beter te nuttigen zullen zijn. Blijf verder uit de buurt van warme en hete voedingsmiddelen, en eet liever veel zacht, romig voedsel. Ook honing kan de keel wat verzachten.

De klachten moeten binnen tien dagen volledig weg zijn. Merk je dat de pijn aanhoudt of erger wordt? Dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts, want in dat geval kunnen er complicaties zijn ontstaan.

Bron | Mens en gezondheid
Beeld | Getty

Ook interessant