Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Home

Postmenopauze: wat is het en hoe lang duurt het?

post-menopauze-wat-is-het-en-hoe-lang-duurt-het.jpg

Nadat je je laatste menstruatie hebt gehad (de menopauze), breekt de zogeheten ‘postmenopauze’ aan. Maar wat is de postmenopauze nu precies? Hoe kun je het herkennen en hoe lang duurt het ongeveer?

Je leest het hieronder.

Wat is de post menopauze?

Bij de meeste vrouwen vindt de menopauze rond hun vijftigste plaats. Tijdens de menopauze heb je als vrouw je laatste menstruatie. De periode die na je laatste menstruatie volgt, wordt de postmenopauze genoemd. Je eicellen zijn dan op, je hebt geen menstruatie meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Hierdoor raakt het evenwicht binnen de hormonen verstoord. De vrouwelijke oestrogeenhormonen die nog wél in het lichaam komen, worden gemaakt in de bijnieren en het vetweefsel in plaats van in de eierstokken. Maar dat is in de meeste gevallen niet voldoende om je hormonen in evenwicht te krijgen. Het kan vaak nog jaren duren voordat je lichaam én geest een nieuw evenwicht hebben gevonden.

Lees ook: Ken jij de perimenopauze? Het verklaart waarom je libido zo laag is

Ben je tijdens de postmenopauze van je overgangsklachten af?

Hoewel je menstruatie nu voorgoed is gestopt, ben je nog niet van je overgangsklachten af. Door het verstoorde evenwicht van de hormonen kun je nog steeds last hebben van overgangsklachten. De kans is dus groot dat je nog steeds last hebt van opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. De klachten kunnen wel wat afnemen, maar dit verschilt per persoon.

Wat zijn de verschijnselen?

Wanneer je in de postmenopauze bent, kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Spotting: hoewel je niet meer menstrueert, kun je nog weleens ‘spotting’ krijgen. Je verliest licht of helderrood bloed of je hebt een beetje bruine afscheiding.
  • Droge vagina: doordat er minder schedevloeistof wordt aangemaakt, kun je last hebben van een droge vagina. Daarnaast wordt de huid van je vagina dunner, waardoor je pijn kunt krijgen tijdens het vrijen.
  • Dunne, droge en minder elastische huid: je kunt plotseling meer rimpels krijgen, doordat je huid minder elastisch is.  
  • Veranderingen haargroei: je kunt ineens last hebben van droog haar en haaruitval. Maar je kunt ook juist een versterkte haargroei op je gezicht en op je lichaam krijgen.
  • Gewichtstoename: doordat je lichaam meer vetweefsel aanmaakt, kun je plotseling meer aankomen.
  • Toename van spier- en gewrichtsklachten: je kunt meer pijn in je handen en vingers krijgen.
  • Botontkalking: omdat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, kun je last krijgen van botontkalking. Hierdoor worden je boten minder stevig en brozer en neemt de kans op botbreuken toe.

Hoe lang duurt het?

Het is lastig om te zeggen hoe lang de postmenopauze precies duurt. Gemiddeld duurt het twee tot vijf jaar, maar bij sommige vrouwen kan het ook veel langer duren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Gezondheidsplein, Ymea
Beeld | iStock

Ook interessant