Déze vier opvallende dingen kunnen hoofdpijn veroorzaken

deze-vier-opvallende-dingen-kunnen-oorzaken-zijn-van-hoofdpijn.jpg

Vermoeidheid, stress of griep. Het zijn zomaar wat voorbeelden van dingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Veel mensen zijn geneigd om niet de moeite te nemen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en nemen een paracetamol om de klachten te verlichten. Toch is het verstandig dit wel te doen, om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Naast de meest voorkomende oorzaken – zoals een kater, ziekte of stress – zijn er ook een aantal minder voor de hand liggende oorzaken van hoofdpijn. We zochten de meest opvallende voor je uit:

1. Seks

Hoofdpijn wordt vaak gebruikt als excuus door vrouwen die eigenlijk niet zo veel zin hebben. Maar wist je dat seks ook hoofdpijn kan veroorzaken? Vooral wanneer je gevoelig bent voor migraine, kan seks een enorme trigger zijn om een hoofdpijnaanval te veroorzaken. Vaak ontstaat de hoofdpijn tijdens het voorspel of tijdens het orgasme. De pijn wordt veroorzaakt door een veranderende bloeddoorstroming in je hersenen. Hoofdpijn tijdens de opwindingsfase is een gevolg van spierkrampen, bijvoorbeeld omdat je een ongemakkelijke positie inneemt of niet voldoende ontspannen bent. Hoewel seks een trigger kan zijn voor hoofdpijn, kan het ook een redmiddel zijn. Sommige mensen zeggen dat de pijnklachten juist afnemen of verdwijnen tijdens het vrijen.

2. Overmatig gebruik van pijnstillers en cafeïne

Bij patiënten die last hebben van chronische hoofdpijn, wordt de pijn voornamelijk veroorzaakt door het overmatig gebruik van pijnstillers en cafeïne. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Leiden. Patiënten met chronische hoofdpijn hebben meer dan veertien dagen per maand last van een terugkerende hoofdpijn. Ze bestrijden deze klachten vaak door veelvuldig gebruik van paracetamol, ibuprofen en cafeïne. Wanneer ze stoppen met deze middelen, veroorzaakt dit afkickverschijnselen (zoals hoofdpijn). Het wordt chronische patiënten daarom aangeraden om minimaal drie maanden met de pijnstillers en cafeïne te stoppen.

3. Vliegreizen en ozon

Heb je vooral tijdens of na het vliegen vaak last van hoofdpijn? Dan heb je vooral last van de hoge mate van ozon in het vliegtuig. Deze komt van nature voor in de lucht, maar in het vliegtuig is het niveau extreem hoog. Opvallend weetje: ozon is wat je ruikt bij de oude kopieerapparaten. Bij hoge concentraties heeft ozon een giftige werking op ons lichaam, en het eerste effect van ozon is hoofdpijn. Daarnaast heeft het een negatief effect op lichaamsoliën die aanwezig zijn in onze huid en haar. Ook neurologische schade is mogelijk, zoals verzwakte waakzaamheid.

Lees ook
7 onverwachte oorzaken van snurken (én dit kun je eraan doen)

4. Weersveranderingen

Uit onderzoek van de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten blijkt dat ook veranderingen in het weer kunnen zorgen voor ernstige hoofdpijn en migraineaanvallen. Volgens de wetenschappers neemt de kans op hoofdpijn met 7,5 procent toe wanneer de temperatuur met 3,2 graden stijgt. De luchtdruk en het seizoen blijkt daarbij geen verschil te maken.

Bron | NOS, DokterDokter
Beeld | iStock

Ook interessant