Ontstoken tandvlees: dít doe je ertegen

lachen.jpg

Is je tandvlees roze van kleur en ligt het strak om de tanden? Mooi! Dan is je tandvlees gezond. Is je tandvlees daarentegen roder van kleur, ligt het losser om je tanden en bloedt het sneller, bijvoorbeeld wanneer je je tanden poetst of stookt? Dan is de kans groot dat het is ontstoken. Gelukkig is er iets aan te doen.

Als het gaat om ontstoken tandvlees, wordt er onderscheid gemaakt tussen meerdere stadia. Het eerste stadium, waarbij de ontsteking zich beperkt tot de rand van het tandvlees, wordt gingivitis genoemd. Wanneer gingivitis onbehandeld blijft, dan kan de tandvleesontsteking overgaan in een ernstigere vorm, waarbij ook het ondergelegen kaakbot wordt aangetast. Het kaakbot kan dan worden opgelost, met het gevolg dat tanden en kiezen gaan loszitten en uiteindelijk zullen uitvallen. Dit verder gevorderde stadium van de ontsteking wordt parodontitis genoemd, zo legt de website mens-en-gezondheid.infonu.nl uit.

Symptomen

Ontstoken tandvlees is lang niet altijd duidelijk zichtbaar of merkbaar. Naast het feit dat het losser zit, roder is en sneller bloedt, kan het ook opgezwollen zijn en bij aanrakingen of tijdens het eten gevoeliger. Ook kunnen een onaangename smaak in de mond en een onaangenaam ruikende adem tekenen zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Zó pak je ontstoken tandvlees aan

Hoe kun je een ontsteking genezen? Zorg in ieder geval voor een goede mondhygiëne. Tandplak die boven de tandvleesrand zit kun je zelf verwijderen door goed te poetsen. Tandplak tussen tanden en kiezen kun je weghalen met tandenstokers en -ragers. Een tandarts of mondhygiënist kan tandplak in de verdiepte pockets (ruimte tussen het tandvlees en de tand) weghalen. Soms gebeurt het dat de pockets te diep zijn voor de tandarts of mondhygiënist om deze goed te kunnen bereiken en schoonmaken. In dat geval kan een zogeheten flapoperatie nodig zijn om het gebit te behouden. Bij deze operatie wordt het tandvlees losgehaald en wat verplaatst, zodat de ontsteking wel goed is te bereiken. Het ontstoken weefsel wordt dan door de specialist weggehaald. Ook komen de wortels en het kaakbeen bij een flapoperatie bloot te liggen. Het aangetaste kaakbeen kan waar nodig worden bijgewerkt, maar helaas niet worden hersteld.

Beter voorkomen dan genezen

Beter voorkomen dan genezen, dus zorg ervoor dat bacteriën minder kans hebben. Dit doe je door twee à drie keer per dag je tanden te poetsen. Wanneer je tandvlees bloedt, vermijd deze plek dan niet met poetsen. Bacteriën zijn de oorzaak van deze bloeding en dienen dan ook te worden verwijderd om een verdere ontsteking te voorkomen. Verder is het belangrijk om elk half jaar naar de tandarts te gaan. Daarnaast kan een bezoek aan de mondhygiënist, die het gebit grondiger kan reinigen dan jijzelf, ook een optie zijn. Eventueel aanwezig tandsteen wordt dan verwijderd.

Zó poets je je tanden

Even snel een borstel door je mond halen is niet genoeg om je gebit goed te verzorgen. Zó bescherm je je tanden wél:

1. Poets minimaal twee minuten. Gebruik eventueel een timer.
2. Maak korte en zachte bewegingen.
3. Vergeet je tandvlees en de moeilijk bereikbare kiezen niet!
4. Houd je aan de drie B’s: Buiten – Binnen – Boven. Poets dus eerst de buitenkant, zowel boven als onder. Daarna de binnenkant en als laatste de kauwvlakken van je tanden en kiezen.
5. Gebruik ook tandenstokers en/of flosdraad.
6. Wil je een frissere adem? Gebruik dan een tongschraper om de bacteriën die op je tong zijn achtergebleven te verwijderen.
7. Spoel na met antibacterieel mondwater.

Lees hier meer tandenpoetstips.

Bron | mens-en-gezondheid.infonu.nl
Foto | iStock

Ook interessant