Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten

pijnlijke-borsten.jpg

Buste, voorgevel, boezem, jetsers, tieten.. geen ander vrouwelijk lichaamsdeel heeft zoveel bijnamen als onze borstpartij. Hoewel de meeste mannen er dol op zijn, zitten ze ons vrouwen af en toe een beetje in de weg.

Zijn jouw borsten wel eens gevoeliger dan normaal? Geen zorgen. Meestal is er niks ernstigs aan de hand. We hebben de vier meest voorkomende oorzaken voor je opgezocht:

1. Je hormonen zijn een beetje ontregeld

Pijnlijke borsten zijn vaak het eerste teken van een prille zwangerschap. Het is dus niet gek, dat de pijn in je borsten in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding. Ook wanneer je ongesteld bent (of bijna moet worden) kun je last hebben van een pijnlijke voorgevel. Deze pijn wordt dan veroorzaakt door de daling van het oestrogeengehalte vlak na je eisprong. Die pijn wordt cyclische pijn genoemd omdat hij gelinkt is aan je menstruatie.

2. Overgang

Ook tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van gevoelige en soms pijnlijke borsten. De gevoeligheid wordt veroorzaakt door de afname van progesteron. Hierdoor wordt de verhouding oestrogeen automatisch meer. Daarnaast kan tijdens de menopauze ook het klierweefsel in je borst veranderen. Dit klierweefsel zorgt ervoor dat je borsten bobbelig en pijnlijk aanvoelen. Deze bobbels kunnen van grootte veranderen en soms ineens weer verdwijnen.

3. Verkeerde bh

Heb je al tijden geen nieuwe bh meer gekocht? Dan kan het zijn dat dit de oorzaak is van je pijnlijke borsten. 70% van de Nederlandse vrouwen draagt de verkeerde maat beha. Een te kleine of strakke duwt heel de dag tegen je borsten en een te grote zorgt ervoor dat je borsten te veel op en neer gaan. Ga ook eens bij jezelf na waar de pijn precies zit en op welke plek van je bh dit valt. Kan het zijn dat je beugel bijvoorbeeld iets uitsteekt?

4. Je hebt last van onschuldige ‘knobbeltjes’

Heb je last van pijnlijke borsten en voel je ook nog eens knobbeltjes? Geen paniek. Dit hoeft niet gelijk op borstkanker te wijzen. Het kan namelijk ook de fibrocysteuze borstziekte zijn. Dit is een goedaardige aandoening. De knobbeltjes zijn niet schadelijk of gevaarlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Ze kunnen bovendien groter of pijnlijker worden bij hormonale veranderingen zoals bij het begin van je menstruatie.

5. Je drinkt te veel koffie

Wist je dat cafeïne ook de oorzaak kan zijn van pijnlijke borsten? Het goedje helpt ons niet alleen om wakker te blijven, maar kan ook ontstekingen veroorzaken. Vrouwen die lijden aan de fibrocysteuze borstziekte zijn ook vaak gevoeliger voor cafeïne. Daarnaast stellen diverse onderzoekers dat vrouwen die veel last hebben van pijnlijke borsten tijdens hun menstruatie er ook bij gebaat zijn om minder koffie te drinken.

Bron| HLN.be, Optimale gezondheid, Gezondr
Beeld| iStock

Ook interessant