Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Home

Fan van kliekjes? De smaak ervan verandert tijdens het bewaren écht

kliekjes.jpg

Er zijn twee kampen: de één is gek op ontbijten met avondeten als pizza of pasta, de ander gruwelt ervan. Ben jij juist fan van kliekjes, en geniet je er misschien nog wel meer van dan de warme maaltijd? Dan ben je niet gek, want de smaak ervan verschilt echt tijdens het bewaren in de koelkast.

Smaken verschillen, maar vanaf nu heb je een goed excuus om wél met pizza te blijven ontbijten. Af en toe, dan.

Veranderde smaak

Natuurlijk dient niet ieder gerecht als een ideaal kliekje. Een boterjam wordt slap en wordt er dus niet echt lekkerder op de volgende dag. Maar sommige gerechten zijn bij sommigen koud juist favoriet. Pizza is daar een goed voorbeeld van. Chris Simons, professor aan de Ohio State University College of Food, legt aan Huffington Post uit dat dit komt omdat de smaak letterlijk verandert tijdens het bewaren.

Chemische reacties

De tijd geeft de smaken in gerechten de kans om te versmelten, en koeling vertraagt ​​​​enkele van de chemische reacties die optreden in voedsel, wat de smaak zou kunnen verbeteren in plaats van te snel afbreken, verklaart Simons. “Dus ik denk dat het zeker mogelijk is dat sommige voedingsmiddelen in sommige gevallen beter smaken.”

Lees ook:
Niet weggooien: zo maak je plantjes van deze groenterestjes

De beste kliekjes

Sommige producten worden volgens de deskundige zelfs lekkerder als je ze een nachtje laat staan na bereiding. Boerenkool, broccoli, bloemkool en kool, uien, prei en knoflook zijn goede voorbeelden. Ze kunnen bitter en hard zijn als ze rauw of vers gekookt zijn, maar als je deze een poosje laat staan kan de smaak zachter en dus lekkerder worden, aldus Simons. “Als je een gerecht hebt dat je ermee hebt gemaakt en het in de koelkast zet, zullen de zwavelatomen en de smaakmoleculen een zuurstofatoom toevoegen en zullen ze oxideren. En dat verzacht de smaak over het algemeen, ” legt hij uit.

Herinneringen

Toch is een klein deel van deze intensere smaaksensatie ook mentaal, legt de professor uit. Als je herinnering aan die lekkere pizza, curry of pasta een fijne avond met vrienden is, kan het gerecht daardoor de volgende dag ook écht lekkerder smaken. “Smaak wordt gecreëerd in de mond, maar smaak wordt waargenomen in de hersenen”, verklaart Chris Simons hierover. Dus krijg je kritiek op je liefde voor kliekjes? Dan heb je nu een wetenschappelijk tegenargument.

Bron | Huffingtonpost
Beeld | Getty

Ook interessant