Déze invloed heeft het op je lijf als je verkeerd ademhaalt

verkeerd-ademhalen-ademhaling-ademhalingsoefeningen-margriet.jpg

Ademhalen is over het algemeen niet iets waar je over nadenkt. Het is een automatisch proces dat door ons lichaam zelf wordt aangestuurd. Toch kun je het (onopgemerkt) ook verkeerd doen.

En dat heeft nogal wat gevolgen voor je gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Zuurstof

Tijdens het ademhalen, nemen we zuurstof op uit de lucht. Deze zuurstof is nodig om ons lichaam in gang te houden. Al onze organen en cellen hebben zuurstof nodig om in werking te blijven. Doordat we ademen, komt er via onze longen zuurstof in ons bloed terecht. Via je bloedsomloop wordt die zuurstof naar de verschillende delen in ons lichaam gebracht. Bij het uitademen raken we een afvalstof kwijt: koolzuurgas.

Koolzuurgas

Stress, angst en spanning kunnen er voor zorgen dat je verkeerd ademhaalt. In dergelijke situaties ademen we te hoog, waardoor er minder zuurstof in ons bloed kan worden opgenomen. Bovendien adem je bij stress te veel koolzuur uit. En ook dat heeft negatieve gevolgen. “Koolzuurgas is ook nodig voor allerlei processen in het lichaam”, legt voormalig arts en fysioloog Dr. Hans Keizer uit aan NU.nl. “Het speelt onder andere een rol bij de doorbloeding, en vooral bij de normalisering van de zuurgraad van het bloed. Als je veel koolzuurgas verliest, kan de zuurgraad van het bloed buiten de normale waarden gaan vallen.”

Duizeligheid

Wanneer de zuurgraad in je bloed te laag is, heeft dat gevolgen voor allerlei processen in je lichaam. Wanneer je langdurig op een verkeerde manier ademhaalt, kan je daardoor last krijgen van onder andere tintelingen, duizeligheid en oververmoeidheid.

Goed uitademen minstens zo belangrijk

Het is dus van belang dat je niet alleen goed inademt, maar ook om goed uit te ademen. Maar hoe doe je dat precies? “Bij een goede ademhaling is de uitademing iets langer dan de inademing.”, vertelt dr. Keizer. “Je ademt bijvoorbeeld twee tellen in en vier uit. Of vier tellen in en acht uit.”

Ademhalingsoefeningen

Mensen die veel last hebben van angsten of stress, worden daarom aangeraden om ademhalingsoefeningen te doen. “Daarmee train je bovendien de ademhalingsspieren. Daarbij leer je om langer uit te ademen, wat de zuurgraad van het bloed ten goede komt. Je kunt er bovendien je hartslag mee omlaag brengen. Dat helpt om rustiger te worden.”

Goed slapen is ook essentieel voor je gezondheid. Dit Van der Valk-dekbed kan helpen. Nu met ruim 60% korting in de Margriet Shop.

Bron| NU.nl
Beeld| iStock

Ook interessant