Hoe schadelijk is het als je arm of voet nog slaapt als jij wakker wordt?

vrouw-in-bed.jpg

Wakker worden met een slapende arm of andere ‘verlamde’ ledematen is allesbehalve comfortabel. Maar kan het ook kwaad? Hoe kom je aan zo’n tintelende arm of slapend been? En vooral: hoe kom je er snel weer vanaf?

Een straaltje zonlicht strijkt over je gezicht, je doet je ogen voorzichtig open, wilt je even lekker uitrekken en dan… gebeurt er niks. Als je wakker wordt met een slapende arm (of voet), is dat de eerste keer best even schrikken. De medische term voor het verschijnsel van slapende ledematen is transient paresthesia.

Beknelde zenuwen

Een slapende arm, voet of wat dan ook ontstaat door een tijdelijk slechte doorbloeding. Dit komt vaker voor in je ledematen, omdat de gevoelszenuwen daar relatief lang zijn. Door een afknelling worden de elektrochemische pulsen – signalen van en naar een bepaald lichaamsdeel – niet goed doorgegeven via de zenuwen. Zo verliezen je hersenen gedeeltelijk het contact. Door de verslechterde bloedvoorziening wordt je arm of been bovendien slap. Het tintelende gevoel ontstaat doordat sommige zenuwen geen en andere zenuwen juist ineens heel veel signalen doorgeven.

Diepe slapers zijn gevoeliger

Je bent extra gevoelig voor tijdelijke ‘armverlamming’ als je diep slaapt, veel op je zij ligt of ’s nachts een ongebruikelijke houding aanneemt – je slaapt bijvoorbeeld met je armen boven je hoofd. Ook (heel) dunne mensen hebben vaker last van slapende ledematen, vertelt klinisch neurofysioloog Ton Hilgevoord van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam op nrc.nl. “Als bloedvaten een aantal scherpe bochten moeten maken terwijl ze dicht tegen het bot liggen, raken ze eerder bekneld. Bij mensen met meer onderhuids vet gebeurt dat minder snel.”

Alcohol: verlammend effect

Wie een paar wijntjes op heeft, zal er ook eerder last van hebben, weet Hilgevoord. Alcohol heeft in dit geval letterlijk een verlammende werking. “Omdat je met drank op vaster slaapt, is de kans groter dat je langdurig een bepaalde houding aanneemt.” En dat vergroot de kans op slapende lichaamsdelen.

De oplossing: rustig bewegen

Toch is de tijdelijke verlamming meestal niks om je zorgen over te maken. “Totale afknelling van het bloed naar de arm komt vrijwel nooit voor,” aldus Hilgevoord. De oplossing is ook vrij eenvoudig: tintelt je voet of hand, beweeg die dan rustig. Dan trekt de rare sensatie vanzelf weer weg. Soms helpt het om de huid te masseren zodat de doorbloeding op gang komt. Ga, wanneer je been of voet slaapt, er wel pas op staan als het goed en ‘gewoon’ voelt. Dit om ongelukken te voorkomen. Gaat het weer? Probeer dan niet te lang met je benen over elkaar te zitten: vaak is een verkeerde zithouding de oorzaak van slapende voeten en benen.

Vitamine B12-tekort

Blijf je geregeld last houden van tintelende ledematen? Neem dan contact op met de huisarts. Het kan namelijk ook worden veroorzaakt door een vitamine B12-tekort, zo’n vijf tot tien procent van de Nederlanders heeft hier last van. Daarnaast kunnen meerdere aandoeningen de reden zijn. Zo komt een slapende hand vaak voor bij het carpaal tunnelsyndroom en kan een hernia een slapende arm veroorzaken. Ook als je diabetes of een traagwerkende schildklier hebt, kun je meer last hebben van slapende ledematen.

Bron | fysionieuws.nl, nrc.nl, gezondheidsnet.nl
Beeld | iStock

Lees ook

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?
Komen muggen op licht af? De muggenexpert geeft antwoord!
Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant