Snel last van blauwe plekken? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

blauwe-plekken.jpg

Werd jij vanochtend wakker met een onverklaarbare blauwe plek op je arm of been? Geen zorgen: dit komt vaker voor dan je denkt. In de meeste gevallen heb je tijdens je slaap zonder dat je het door had ergens aan gestoten.

Maar als je merkt dat je vaker van dit soort plotselinge blauwe plekken hebt, is er misschien iets meer aan de hand.

Blauwe plekken

Wanneer je je stoot kan een bloedvat beschadigd raken en onderhuids gaan lekken. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een rode of blauwe vlek. Na een paar dagen wordt deze plek meestal groen of geel doordat de hemoglobine in je bloed wordt omgezet in gele pigmenten. Vrouwen krijgen over het algemeen sneller blauwe plekken dan mannen. Ook oudere mensen zijn gevoeliger, omdat zij vaak minder onderhuids vet hebben. In de meeste gevallen is een blauwe plek vrij onschuldig, maar wanneer je in een korte tijd veelvuldig last hebt van onverklaarbare onderhuidse beschadigingen, kan er meer aan de hand zijn. We zochten de belangrijkste oorzaken voor je op:

1. Tekort aan vitamines

Wanneer je vaak last hebt van onderhuidse bloedingen, kan het zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines. Bekende voorbeelden zijn een tekort aan vitamine C, vitamine B12 en vitamine K. Die eerste speelt een belangrijke rol bij de weerstand tegen infecties en de opslag van ijzer. Bij een langdurig en ernstig tekort aan vitamine C kan scheurbuik ontstaan, een aandoening die ontstaat wanneer je lange tijd eenzijdig voedsel eet met weinig of geen aardappelen, verse groenten en fruit. Hierdoor kun je last krijgen van gezwollen tandvlees, bloedingen in je huid, spieren en slijmvliezen, bleekheid, een slap gevoel en bloedarmoede.Ook een tekort aan tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede veroorzaken, waardoor er sneller blauwe plekken ontstaan. Vitamine K is van belang omdat deze bijdraagt aan bloedstolling. Een tekort aan vitamine K leidt tot een vertraagde bloedstolling en kan bloedingen en dus blauwe plekken tot gevolg hebben. Het komt niet veel voor dat mensen een tekort hebben aan vitamine K. Het risico op een tekort is groter bij pasgeboren baby’s en bij volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken of chronische diarree hebben.

2. Bijwerking medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de dikte van je bloed of de aanmaak van bloedplaatjes beïnvloeden. Daardoor beïnvloeden ze het bloedstollingsproces en het ontstaan van blauwe plekken. Bekende voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners. Ook aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers hebben dit effect. Verder kunnen ook bepaalde hormooncrèmes, die gebruikt worden bij huidziektes, ervoor zorgen dat je snel last krijgt van onderhuidse bloedingen. Andere medicijnen die als mogelijke bijwerking het ontstaan van blauwe plekken hebben, zijn bloeddrukverlagers, bepaalde anti-epileptica, Lithium en sommige antidepressiva.

3. Schildklierproblemen

Bij mensen die last hebben van een traag werkende schildklier worden onvoldoende schildklierhormonen aangemaakt. Dit veroorzaakt in eerste instantie vaak vage klachten, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, snel koud hebben en snel blauwe plekken krijgen. Een traag werkende schildklier kan door middel van een bloedproef worden vastgesteld en goed worden behandeld met medicijnen. Meestal verdwijnen de klachten daarna vanzelf.

Lees ook
5 redenen waarom je menstruatie uitblijft

4. Ernstige aandoeningen

Hoewel blauwe plekken in de meeste gevallen een relatief onschuldige oorzaak hebben, kan het ook een symptoom zijn van een ernstigere onderliggende aandoening. Zo kunnen bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie, Trombocytopenie en de Ziekte van Willebrand ervoor zorgen dat een patiënt meer blauwe plekken heeft dan gewoonlijk. Daarnaast zijn blauwe plekken ook een symptoom bij bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie. Heb je dus terugkerend last van blauwe plekken zonder dat je hiervoor een goede verklaring hebt, is het zaak hiermee zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Bron| Info.nu, Vitamine-info.nl, Medicininfo.nl
Beeld| iStock

Ook interessant