Is het beter om met het raam open of dicht te slapen?

ramen-open-slapen.jpg

Sommige mensen zweren bij een open raam voor een goede nachtrust. Anderen doen het liever dicht, bijvoorbeeld omdat het geluid van buiten ze anders uit de slaap houdt. Wat is beter: open of dicht? En is het bijvoorbeeld wel zo goed om de hele nacht op ‘de tocht’ te liggen?

We brengen gemiddeld zo’n derde deel van ons leven door in onze slaapkamer. Dat maakt het nuttig om te weten hoe je je verblijf in die ruimte zo gezond mogelijk maakt.

Muffe lucht na lange nacht

Slaapkamers zijn over het algemeen niet de grootste ruimte in huis. Wie ’s nachts de ramen gesloten houdt, zal merken dat de lucht ’s ochtends een beetje muffig is. Dat gebrek aan frisse lucht wordt onder andere veroorzaakt doordat we tijdens onze slaap koolstofdioxide uitademen. Zonder een goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer ’s nachts snel toe.

De voordelen van een open raam

In principe is die verhoogde CO2-waarde niet schadelijk voor de gezondheid, maar het heeft wel invloed op onze nachtrust. Onderzoekers van de Universiteit van Eindhoven deden een slaaponderzoek onder studenten. Daaruit bleek dat de gemiddelde persoon dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als de koolstofdioxidewaarden in de lucht laag zijn. Ook zouden we gedurende de dag profiteren van een lage CO2-waarde tijdens de nacht. Deens onderzoek toonde aan dat proefpersonen een beter concentratievermogen hebben nadat ze met het raam open hebben geslapen.

Er zijn ook zeker nadelen

Een goede ventilatie tijdens de nacht is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Maar dat wil niet zeggen dat het ook per se goed is om ’s nachts het raam open te laten staan. Volgens Atze Boerstra van adviesbureau BBA Binnenmilieu in Den Haag kun je beter gebruikmaken van mechanische afzuiging. “In de meeste moderne, goed geïsoleerde huizen is die standaard ingebouwd. Het is wel belangrijk dat je de ventilatie op de hoogste stand zet. De normen die daarvoor in het Bouwbesluit zijn geformuleerd, zijn namelijk aan de krappe kant.” Volgens Boerstra is dergelijke ventilatie beter dan slapen met een open raam. “Behalve warmteverlies vergroot je de kans op inbraak en geluidsoverlast, waardoor je alsnog slechter slaapt,” legt hij uit.

Lees ook
12 gewoontes waardoor je vermoeid blijft

Bronnen| NRC, hln.be
Beeld| iStock

Ook interessant