Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Home

Anne-Marie is 69 en single: ‘Ik functioneer gewoon beter in mijn eentje’

anne-marie-is-69-en-single-ik-functioneer-gewoon-beter-in-mijn-eentje.jpg

Het was een bewuste keuze van Anne-Marie van Parreren (69) om single door het leven te gaan. En daar heeft ze nooit spijt van gehad. “Alleen rond mijn veertigste twijfelde ik, omdat ik een kinderwens had.”

“Laatst las ik een artikel over veertigers en singleschaamte. Over het feit dat je je altijd moet verantwoorden als je alleen bent. Ik ervaar dat ook zo.”

Irritant

Op feestjes wordt er automatisch van uitgegaan dat je een partner hebt. ‘Ben je getrouwd?’ wordt er dan gevraagd. ‘Heb je kleinkinderen?’ Ik vind dat irritant. Met een knipoog en een grapje probeer ik zo’n gesprek dan een andere kant op de duwen.

“Einzelgänger”

Voor mij hoeft een relatie niet. Ik vind het heerlijk om mijn leven zelf te kunnen bepalen. Hoe lang ik in een museum blijf bijvoorbeeld. Of ik naar de bioscoop ga of niet. Het enige moment van twijfel had ik rond mijn veertigste, toen ik overwoog om aan kinderen te beginnen. ‘Niet doen,’ zeiden mijn ouders. ‘Als kind was je al een einzelgänger.’

Ik heb in mijn leven één lange latrelatie gehad van zeven jaar. Toen ik in die jaren een burn-out kreeg door mijn werk en het advies kreeg om alle energievreters de deur uit te doen, wist ik dat hij de eerste was. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar ik functioneer gewoon beter in mijn eentje.

Complimentjes

Als jonge vrouw ging ik ook het liefst uit in de homoscene. Dan hoefde ik niet op mijn hoede te zijn. Van complimentjes word ik juist afstandelijk. Ik heb jaren als gastvrouw in een oesterbar gewerkt. ‘Ik krijg het ene na het andere telefoonnummer voor jou,’ zei mijn werkgever dan. Ga weg, dacht ik. Daar heb ik helemaal geen zin in.

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Ik had 4 jaar nodig om te herstellen van m’n verstikkende huwelijk’

Hartsvriendin

Mijn moeder was mijn hartsvriendin. Met haar deelde ik alles. Toen zij tien jaar geleden overleed ontstond er een gat, maar ook toen heb ik een relatie nooit overwogen.

Singelschaamte

Wat ik soms wel merk, is dat ik erg gefocust ben op mezelf. Als er bijvoorbeeld vrienden langskomen, dan geef ik ze automatisch zwarte koffie, omdat ik mijn koffie zo drink. ‘Waar blijven de melk en de suiker?’ vragen ze dan. Maar het feit dat er anno 2019 nog een artikel wordt geschreven over singleschaamte verbaast me. Kom op zeg, gaan we honderd jaar terug in de tijd?”

Tekst | Nathalie de Graaf

Fotografie | Iris Planting

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 45– 2019.
Dit nummer thuis laten bezorgen? Ga dan naar Magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant