Margriet logo
boven headers Gofeed columnisten Helene Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Wat wórd je tegenwoordig doodgegooid met meningen’

De meningen vliegen je tegenwoordig om de oren. En daar vindt Helene weer wat van.

“Jij ziet de wereld heel zwart-wit, een beetje grijs zou geen kwaad doen,” zei een docent op de School voor Journalistiek zo’n twintig jaar geleden tegen mij. Ik, eigenwijze begin twintiger die al lang dacht te weten hoe de wereld in elkaar stak, antwoordde bijdehand dat ik grijs maar een saaie kleur vond. En dat ik er trots op was dat ik juist overal een mening over had en die niet onder stoelen of banken stak. Ik durfde me tenminste uit te spreken, dat was toch goed?

Overal meningen

Inmiddels ben ik met de jaren iets wijzer geworden en moet ik de betreffende docent (Chris van der Heijden, ik hoop dat hij dit leest) gelijk geven. Je hoeft helemaal niet overal een mening over te hebben, en die zeker niet te pas en te onpas te ventileren. Want wat wórd je tegenwoordig doodgegooid met meningen. Facebook, Twitter en Instagram staan, naast berichten in de categorie ‘kijk eens hoe leuk mijn leven is’, boordevol met ‘ík vind zus en zo’. Er gaat geen journaal voorbij zonder een item waarin mensen op straat is gevraagd naar hun, jawel, mening. Kranten en nieuws­sites staan vol met onderzoeksuitslagen en -polls waarin is gemeten hoe ‘het volk’ over bepaalde zaken denkt. En in talkshows staan twee personen met compleet verschillende meningen lijnrecht tegenover elkaar. Daarbij is de nuance vaak zoek.

Een beetje grijs

Natuurlijk zijn sommige onderwerpen té belangrijk om je niet over uit te spreken. Als je opstaat tegen onrecht, geweld, racisme of oorlog is dat natuurlijk alleen maar toe te juichen. Maar daarbuiten denk ik vaak: een beetje grijs zou geen kwaad kunnen.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden