Margriet logo
null Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djoiien de Kreij. Jurk: Massimo Dutti. Pumps: Steve Madden.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djoiien de Kreij. Jurk: Massimo Dutti. Pumps: Steve Madden.

PREMIUM

‘Waarom zou je alleen over iets mogen worden gecomplimenteerd wat aanvoelt als een verdienste?’

Ook Helene is lang niet altijd goed in het in ontvangst nemen van een compliment.

Laatst kwam ik een enorm grappige tekst tegen op social media. ‘Hoe zeg je ‘dank je wel’ in verschillende talen? Engels: thank you. Frans: merci. Spaans: gracias. Nederlands: o, dit ding? Was in de uitverkoop.’ Ik moest er hardop om lachen. Natuurlijk vooral omdat het zo herkenbaar is. Net als veel anderen ben ik ook niet goed in het ontvangen van complimenten.

Complimenten wegwuiven

Dat heeft vooral te maken met de aard van het compliment. Zo krijgen vrouwen veel vaker lofprijzingen over uiterlijkheden, zoals een nieuwe jurk of fris kapsel, blijkt uit onderzoek. Dat soort complimenten ben ik sneller geneigd weg te wuiven met een ‘uitverkoopje’ of ‘o, die jurk heb ik al járen’. Terwijl ik complimenten over werkzaamheden die ik heb verricht veel makkelijker in ontvangst neem.

Op ‘Wat een goede presentatie heb je gegeven’ antwoord ik simpelweg ‘Dank je’ en niet ‘O, die heb ik even snel in elkaar geflanst.’ Dat heb ik namelijk niet gedaan, ik heb er hard aan gewerkt en dat voelt bij de aankoop van een jurk toch anders. Enorm calvinistisch eigenlijk, want waarom zou je alleen over iets mogen worden gecomplimenteerd wat aanvoelt als een verdienste?

Verpakte belediging?

Natuurlijk maakt het ook uit van wie het compliment komt. En of het wel écht is, want soms weet je gewoon dat het niet gemeend is. Of nog erger: is het eigenlijk een belediging verpakt als een compliment. Op een foto van mezelf waarop ik blij mijn nieuwe coupe liet zien, toen ik net van de kapper kwam, plaatste een oud-collega ooit de reactie op Facebook: ‘Wat mooi, ik ken je zo niet met gefönd haar!’ Eh, bedankt?

null Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (40) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djoiien de Kreij. Jurk: Massimo Dutti. Pumps: Steve Madden.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden