Margriet logo
boven headers Gofeed columnisten Helene Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Waarom hebben we nooit een vrouwelijke minister-president gehad? begon ik me af te vragen’

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die Helene als tiener al opviel, bestaat helaas nog steeds. Gelukkig maar dat er nu een vierde feministische golf is. Tijd voor verandering!

“Zo rond mijn veertiende werd het me pijnlijk duidelijk: vrouwen hebben in Nederland niet dezelfde kansen als mannen. Dat was een harde conclusie die ik voor mezelf trok.”

Mannen en vrouwen

“Ik had immers altijd geleerd dat Nederland een tolerant land was, waarin iedereen gelijk was en ook gelijke kansen had. Op papier zijn mannen en vrouwen ook gelijk aan elkaar: dankzij de eerste en tweede feministische golf hebben vrouwen stemrecht en kiesrecht gekregen, en mogen ze betaald werk verrichten, getrouwd of niet. Maar ik begon dingen te zien en me af te vragen. Als mannen en vrouwen gelijk zijn, waarom hebben we dan nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad? Waarom wordt een meisje dat seksueel actief is algauw een ‘slet’ genoemd, terwijl de jongen als cool wordt gezien? Waarom krijgt een vrouw minder betaald dan een man voor exact hetzelfde werk? En waarom lijkt het alsof niemand zich hier kwaad om maakt?”

Kansenongelijkheid

“Inmiddels ben ik in de veertig en spelen bovenstaande voorbeelden van ongelijkheid nog steeds. Met één belangrijk verschil: waar ik destijds het gevoel had dat niemand zich er druk om leek te maken, is er nu juist sprake van een vierde feministische golf. En ik vind het fantastisch. Vooral ook omdat de strijd tegen kansenongelijkheid dit keer niet alleen over vrouwen gaat, maar veel breder dan dat: het gaat ook over de verschillen tussen zwart en wit en hoe bepalend het is waar je wieg staat. Ik hoop dat grote verandering op komst is. Zodat iedere veertienjarige straks denkt: Nederland is een tolerant land, waarin iedereen gelijk is. En dat dat dan ook echt waar is.”

Over Helene van Santen

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden