Helene van Santen/nieuwe header Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

Tot een halfjaar geleden was oorlog zoiets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou meemaken

De oorlog in Oekraïne maakt veel emoties los bij Helene.

Er is oorlog in Europa. Oorlog. Tot een halfjaar geleden was oorlog zoiets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou meemaken. Bij het woord oorlog dacht ik automatisch aan de Tweede Wereldoorlog, een zwarte periode uit onze geschiedenis. En ook precies dat: geschiedenis. Nu denk ik bij het woord oorlog het eerst aan Oekraïne. En hoe gevaarlijk dichtbij oorlog ineens is gekomen. Ik ben er nu niet meer zo zeker van dat ik het nooit zal meemaken.

Beelden

De beelden uit het oorlogsgebied zijn mensonterend. Straten die vol levenloze lichamen liggen, die liefdeloos zijn achtergelaten. Vrouwen die contactgegevens van familieleden op de rug van hun kinderen schrijven, zodat als er iets met hen gebeurt, anderen weten waar de kinderen terechtkunnen. En honderdduizenden mensen op de vlucht. Ik krijg die beelden niet uit mijn hoofd.

Mooie initiatieven

Ik ben niet de enige. De oorlog houdt ons allemaal bezig. En daarmee laat de mensheid ook haar mooiste kant zien: in crisis-situaties zijn we er voor elkaar. In mum van tijd ontstonden verschillende burgerinitiatieven om Oekraïnse vluchtelingen op te vangen. Duizenden Nederlanders stelden hun huis open en vormen inmiddels een gastgezin. Ik ken ook verhalen van mensen die zelf naar de Oekraïnse grens zijn gereden om personen, vaak wildvreemden, op te halen. Er kwamen ontelbaar veel inzamelingsacties, voor geld en goederen. Daar heb ik ook mijn steentje aan bijgedragen: ik heb geld gestort en voedsel en kleding naar een inzamelingspunt gebracht. Zo voelde het alsof ik toch íéts kon doen aan de vreselijke situatie. Want verder voelt het machteloos
Mensonterend en machteloos.

null Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden