Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Op vakantie ben ik de beste versie van mezelf. Maar op de dag van vertrek gieren de zenuwen door mijn lijf

Helene heeft altijd stress vóórdat ze op vakantie gaat, net als haar moeder vroeger.

Op vakantie zijn we op ons best. Als gezin, als ouders, als geliefden. Dan is er geen stress, hebben we geen haast. Ik heb eindeloos veel geduld als de jongens langzaam lopen op straat, want we hoeven toch nergens op tijd te zijn. Ik heb ineens wél zin om urenlang met ze te spelen, want ik heb verder toch niets belangrijks te doen. Op vakantie ben ik de beste versie van mezelf.

Taxi te laat, vliegtuig gemist

De dag waarop we op vakantie gáán, daarentegen, ziet er heel anders uit. Je zou denken dat je door al die jaren ervaring met op vakantie gaan wel wat relaxter zou worden, maar niets is minder waar. Ik realiseer me op die dag altijd dat je naarmate je ouder wordt écht steeds meer op je moeder gaat lijken: net als zij ben ik op de dag waarop we op vakantie gaan altijd zenuwachtig. Bang dat de taxi te laat komt en we het vliegtuig missen. En als we met de auto weggaan: bang dat de koffers niet in de auto passen, we veel later dan gepland vertrekken en in een megafile terecht­komen waardoor we urenlang vaststaan.

Stress, geen ontspanning

Zenuwachtig of ik niet iets belangrijks ben vergeten, of ik wel genoeg eten en drinken voor onderweg heb ingepakt, of het allemaal wel goed zal gaan... De zenuwen gieren op die dag door mijn lijf en dat maakt mij niet de gezelligste persoon om mee op vakantie te gaan. Navin vraagt zich dan ook hardop af of we nog wel moeten gaan, want op deze manier levert het alleen maar stress en geen ontspanning op.

Maar dan, als we eenmaal onderweg zijn, keert de rust weer terug. En eenmaal op de plek van bestemming is ons humeur niet kapot te krijgen. En willen we nooit meer naar huis.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden